Pierwsza zupa cebulowa jaką w życiu zrobiłam i muszę przyznać, że wyszła świetnie :) Zaskoczył nas jej bogaty smak i aromat, który tworzy połączenie wszystkich składników. Mąż jest nią zachwycony, co mnie bardzo zaskoczyło, bo generalnie preferuje dania mięsne. Dobrze mieć taką alternatywę, zwłaszcza na postny czas, kiedy nie je się mięsa :)
Polecam więc wypróbowanie Francuskiej zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :)
Składniki:
Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową
400g cebuli
1litr wody
100g żółtego sera startego
Kilka kromek bagietki (czerstwej)
2 – 3 łyżki oleju do smażenia
Arkusz ciasta francuskiego
1 jajko
2 łyżki mleka
Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na jasnozłoty kolor, przez około 5 minut, mieszając.
Następnie zalewamy wodą, wsypujemy zawartość większej saszetki i od zawrzenia gotujemy przez około 12 minut, na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Pod koniec gotowania, wsypujemy zawartość węższej saszetki i jeszcze raz mieszamy.
Z ciasta francuskiego wycinamy kształty jakie uznajemy za potrzebne. W moim przypadku są to łabędzie, wieża Eiffla i ramka – serduszko (najlepiej zrobić trochę więcej sztuk, gdyby coś nam nie wyszło).
Powykrawane figurki z ciasta układamy na papier pergamin, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy.
Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami z ciasta francuskiego i podajemy ukochanym osobom :)
R E K L A M A | ||
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz