piątek, 1 lutego 2013

Niebo, czyli biszkoptowe ciasto z złotym kokosem i kremem budyniowym


Jedno z moich ulubionych ciast :) W ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :)
Gorąco polecam :)





Biszkopt:
6 jajek
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 cukier waniliowy
¾ szklanki cukru
750ml mleka 3,2%
2 żółtka

250g miękkiego masła 82%

Dodatkowo:
4 łyżki kokosu

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut.

W ¾ szklanki mleka rozrabiamy budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę, by cukier się rozpuścił, a następnie dodajemy rozmieszaną zawiesinę budyniową i cały czas mieszamy, do chwili gdy się zagotuje. Ugotowany budyń studzimy.
Gdy budyń będzie zimny, ucieramy masło, po czym dodajemy do niego kolejno po łyżce budyniu i dalej ucieramy. Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek.

Wystudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru, przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe biszkopty. Następnie na pierwszy biszkopt wylewamy ¾ kremu budyniowego, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu.

Pustą patelnie nagrzewamy, by była gorąca, po czym wsypujemy na nią kokos, który stale mieszając podsmażamy. Złoty kokos przesypujemy na talerz i pozostawiamy by wystygł (pozostawiony na patelni się nam przypali).
Zimnym kokosem posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy je na kilka godzin, by wystygło.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 komentarzy:

  1. Też chętnie sięgam po ciacha z kremami budyniowymi :) Bardzo eleganckie to Niebo w Twoim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niezwykle apetycznie! :) aż chciałoby się zjeść taki kawałeczek (albo najlepiej dwa) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smacznie wygląda:) bardzo lubię kremy budyniowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny, a więc wysyłam po kawałeczku nieba dla każdej z Was :))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bardzo lubię kremy budyniowe. Śliczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda ciasto!
    a kokos uwielbiam. ; ))

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam wszystko co z kokosem :)
    o niee, a ja na diecie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki maleńki kawałeczek nie zaszkodzi :)))

      Usuń
  8. ja również uwielbiam kokos i kremy budyniowe :))) witajcie w klubie :))

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy będzie pasował do tego biszkopt czekoladowy? jeśli tak, to jak będą wyglądały proporcje ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  10. Paulinko, dodaj po prostu do biszkoptu 1 lub 1,5 łyżki kakao. Na wierzch ciasta możesz dać kokos lub potartą czekoladę. A tutaj znajdziesz podobne ciasto z tym że z jeszcze jedną warstwą http://smakowyraj.blogspot.com/2012/12/prinepolek-czyli-ciasto-z-prince-polo.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj zrobiłam to ciasto,ściśle według przepisu,niestety nie wyszło tak,jak pięknie wygląda na zdjęciu.Przede wszystkim ilość kremu w stosunku do ciasta jest zbyt mała (u mnie kremu prawie nie widać i czuć).Krem jest tez zbyt słodki,ale może to już wina tego,że budynie były z cukrem..
    Ogólnie ciasto jest pyszne,szkoda,że tego kremiku tak malutko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Betunia, jeśli kremu jest zbyt mało po prostu podwój jego ilość i będzie ok. a jeśli chodzi o wygląd to na pewno następnym razem wyjdzie lepiej :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  12. Witam, jakiej wielkości jest blacha w której Pani piecze biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Malgosiu moja blacha ma coś 23 x 34cm, więc to takiej średniej wielkości blaszka. Jeśli upiecze Pani w mniejszej ciasto będzie wyższe, a jeśli ma Pani dużo większą blachę, to może Pani upiec jeden wielki biszkopt i przeciąć pionowo na dwie równe części, po czym przełożyć 2/3 ilości kremu, przykryć ciastem i posmarować górę.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Wczoraj zrobiłam Niebo według Pani przepisu.
    Dwukrotnie zwiększyłam ilość składników na masę budyniową, ponieważ chciałam aby było jej więcej. Ciasto jest rewelacyjne! Prawdziwe niebo :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Cieszę się bardzo, że ciacho się udało :) z podwójną masą budyniową jeszcze nie robiłam, ale na pewno też pyszne :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie robię ciasto z twojego przepisu i zobaczyby jak mi wyjdzie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy ciasto pieczemy do tzw suchego patyczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt najlepiej sprawdzić ręką, czy po wierzchu jest już upieczony.

      Usuń
  18. Ciacho wyszlo super !! Wyszlo takie jak na zdj :) i jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto jest boskie :) W sobotę będę piekła w wersji tortowej dla syna :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly