wtorek, 26 lutego 2013

Piernikowy Jabłecznik z krainy Kubusia Puchatka


Przepis na piernikowy jabłecznik znalazłam w zeszycie z przepisami mojej Teściowej. Jak się okazało, nie robiła go od wieków, więc postanowiłam spróbować i miałam dość duże zaskoczenie. Nie jest to taki typowy piernik, w którym byłoby mnóstwo przypraw, ale miód w połączeniu z jabłkami i cynamonem tworzą pyszny smaczek. Po prostu poezja! Jest to jeden z moich ulubionych jabłeczników, który Wam gorąco polecam :)


Ciasto:
250g margaryny
2 łyżki miodu
15 dag cukru pudru
500g mąki
1 jajko
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania

Margarynę rozpuszczamy tak, by była płynna i niezbyt ciepła, dodajemy miód. W mące robimy dołek, do którego wsypujemy cukier puder, proszek do pieczenia, wlewamy margarynę i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.

Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy na jej dnie większą część ciasta.
Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki. Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem i posypujmy nim potarte jabłka. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na blaszkę i przykrywamy resztą ciasta.

Piernikowy jabłecznik pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut.

Dobrze wystudzony jabłecznik posypujemy cukrem pudrem.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


7 komentarzy:

  1. o rany, ale ciacho, ta kruszonka i jabłka!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda ten jabłecznik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, muszę zapisać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny jabłecznik. ; )
    Podobny do tego mojej babci, więc pewnie równie pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, pyszny :)) jeden z moich ulubionych :))
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za komentarze :))

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne ciastko, do kawki, na deserek, na poczęstunek gości, idealne na każdą okazję :) ja jestem przekupiona przede wszystkim cynamonem :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly