poniedziałek, 3 grudnia 2012

Princepolek, czyli ciasto z Prince Polo, migdałów, orzechów i kokosu :)


Princepolek jest nieco inny od wszystkich ciast, zresztą kto wpadłby na pomysł, żeby do ciasta dodać wafle :) przepis mam od mojej mamy, ale jego historia sięga głębiej, no w każdym razie, nie będę przynudzać, jeszcze tylko powiem, że masą princepolkowa jest świetna jako wkładka do tortów, zresztą kiedyś zrobię i sami zobaczycie :) A samego Princepolka można też wywrócić do góry nogami tzn. biszkopt dać na górę. Gorąco polecam Princepolka :)


Masa Princepolkowa:
1 szklanka białek
1 ½ szklanki cukru
2 Prince Polo XXL
200g bakalii (np. po 1/3 migdałów, orzechów i kokosu)

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i chwilę miksujemy, by się leciutko rozpuścił, po czym dodajemy pokrojone drobno migdały i orzechy oraz kokos.


Całość dobrze mieszamy łyżką. Prince polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy.


Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170°C około 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku.

Masa budyniowa:
1litr mleka
3 budynie waniliowe
¾ szklanki cukru
żółtka (pozostałe z masy bezowej)
200g masła (82%)

Część mleka odlewamy do średniej wielkości słoiczka, do którego następnie dodajemy żółtka i wsypujemy budynie. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim kilka razy, by zawartość się dobrze zmieszała. Resztę mleka zagotowujemy, gdy zacznie się podnosić dodajemy do niej cukier i mieszamy przez chwilę by się rozpuścił, następnie wlewamy zawartość słoiczka i cały czas mieszamy, do chwili gdy budyń zgęstnieje. Gotowy budyń pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia częściowo przykryty. Jeśli gotujemy w garnku z grubym dnem, najlepiej budyń przełożyć do innego naczynia, by budyń szybciej przestygł.

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich cukier, stale ubijając dodajemy po jednym żółtku, bijemy jeszcze około 3 – 5 minut, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem i kakao i mieszamy łyżka. Gotową masę przekładamy do blaszki (tej samej wielkości, w której piekliśmy masę bezową) wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

Wystudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru, to samo robimy z wystudzoną masą bezową, (przy czym uwaga, by się nie złamała).

Miękkie masło ucieramy mikserem, po czym dodajemy do niego po trochu zimny budyń i cały czas ucieramy. Gotową masę budyniową przekładamy na biszkopt, po czym przykrywamy go masą bezową i robimy polewę.

Polewa:
70g czekolady
100ml śmietanki kremówki (30%)

Śmietankę zagotowujemy w garnuszku, po czym dodajemy do niej pociętą na drobniejsze kawałki czekoladę i cały czas mieszamy, do chwili, gdy powstanie jednolita masa czekoladowa.
Gorącą czekoladą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy go, na co najmniej 2 godziny by ciasto wystygło, a jeszcze lepiej przystąpić do konsumpcji następnego dnia ;)



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 komentarzy:

  1. PrincePolo lubię, więc ciasto z tymi wafelkami też na pewno mi podejdzie.

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś robiłam z Bounty ale prince polo chyba bardziej mnie zadowoli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no no z bounty też brzmi ciekawie :) dziękuje za inspirację i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Musi być bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak :) jak go upiekłam to sama przezylam szok, jak szybko się stracił :)

      Usuń

Printfriendly