czwartek, 13 grudnia 2012

Kule śniegowe, czyli amerykańskie popękane / połamane ciasteczka czekoladowe- Chocolate Crinkle Cookies


Uwielbiam drobne ciasteczka w różnych kształtach i formach. Ostatnio znalazłam dość nietypowe ciasteczka, które wyglądem przypominają wyschniętą i popękaną ziemię. W każdym razie, tak urzekł mnie ich wygląd, że postanowiłam spróbować jakie one są. Musze powiedzieć, że bardzo mi zasmakowały, moim domownikom również, więc myślę, że i Wam przypadną do gustu :)


Składniki:
3 jajka
1 ½ szklanki cukru
100g masła
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 ½ szklanki mąki
3 łyżki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki soli

Ok. ½ szklanka cukru pudru

Miękkie masło ucieramy (malakserem lub ręcznie przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia, po czym dobrze wyrabiamy.


Na koniec dosypujemy stopniowo mąkę i jeszcze raz całość ciasta dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto chłodzimy około godziny w lodówce.


Do talerza lub miseczki wsypujemy cukier puder. Jeśli jest zbrylony, najlepiej przesiać go przez sito. Ciasto nakładamy łyżeczką, w niewielkich ilościach na cukier puder, a następnie obtaczamy je mocno, tworząc jakby maleńkie kule śniegowe i układamy je na papier pergamin, w dość dużej odległości od siebie.





Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika*, w temperaturze 160°C, około 8-10 minut.

* jeśli damy na samą górę cukier puder nam się rozpuści i nie będzie efektu popekania.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly