Pewnie wszyscy lubicie kebab, czy dania z gyrosem? Ja od pewnego czasu kebaba przyrządzam sama i pewnie niebawem dorzucę mój przepis… a tymczasem sałatka, która jest kebabem w wersji szybszej i może bardziej lubianej przez mięsożerców, bo w końcu bez bułki :) Zrobiłam ją pierwszy raz na urodziny mojego Narzeczonego, który uwielbia mój kebab, ale przyrządzenie kebaba dla 15 osób jest trochę czasochłonne, dlatego wyszła sałatka :)
Składniki:
50 dag filetów z kurczaka
1 łyżka przyprawy gyros
½ łyżeczki curry
1 główka sałaty (najlepiej lodowej)
1 duża czerwona cebula
3 pomidory
Około 3 łyżek oliwy do smażenia kurczaka
Dip czosnkowy:
200ml jogurtu naturalnego
1 spory ząbek czosnku
½ łyżeczki pieprzu Cayenne/ Chili
1 łyżeczka vegety
¼ łyżeczki pieprzu
Na początek przyrządzamy dip czosnkowy, czyli przeciskamy czosnek i mieszamy z pozostałymi składnikami. Najlepiej odstawić go do lodówki, na co najmniej pół godziny, wtedy jego smak stanie się wyrazisty.
Filety z kurczaka kroimy w kostki lub paski i podpiekamy na patelni z olejem. Gdy kawałki kurczaka są już podsmażone, tzn. po około 5-7 minutach, dodajemy gyros i curry. Jeszcze chwilę smażymy. Najlepiej samemu spróbować, czy mięso jest już miękkie. Jeśli tak, zdejmujemy z ognia.
Do dość dużej misy wrzucamy pokrojoną lub potarganą sałatę, pokrojone w dość duże kawałki pomidory, czerwoną cebulę. Całość polewamy dipem czosnkowym, a na górę rzucamy kawałki kurczaka. Sałatki nie mieszamy, bo traci ona wówczas na wyglądzie :)
Pozdrawiam i życzę wszystkiego smacznego :)
R E K L A M A | ||
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz