czwartek, 24 grudnia 2015
piątek, 27 listopada 2015
Murzynek z orzechami włoskimi
Przepis
na tego murzynka powstał całkowicie spontanicznie :) Potrzebowaliśmy szybkie
ciasto, które długo utrzyma świeżość, a że mieliśmy dość sporo orzechów
włoskich, połączyliśmy obie te opcje. Ciasto jest bardzo proste, bo wystarczy
składniki razem zmieszać, a masa orzechowa też nie sprawia większych trudności,
chyba że ktoś musi pierw te orzechy obrać :)
czwartek, 19 listopada 2015
Warsztaty kulinarne w Tychach
W poniedziałek 9 listopada w Zespole Szkół nr 9 w Tychach miało miejsce uroczyste otwarcie pracowni kulinarnej. Zostałam tam zaproszona do prowadzenia warsztatów kulinarnych razem z Panią Dorotą Dominiak z Restauracji „Dom Bawarski”. Na warsztatach piekłam razem z dziećmi ciasteczka owsiane, zaś Pani Dorota zdradziła im tajniki pysznej dyniowej zupy i placuszków z musem jabłkowym. Jestem pełna podziwu i uznania dla wszystkich uczniów, biorących udział w warsztatach. Spisali się świetnie! Cieszy mnie bardzo fakt, że szkoła w dzisiejszych czasach potrafi w dzieciach zaszczepić kulinarnego bakcyla i nauczyć je przyrządzać posiłki samodzielnie.
Warsztaty, sympatycznych uczniów, nauczycieli, jak i gości obserwujących nasze zmagania kulinarne, będę długo i mile wspominać. Na zakończenie zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów, która znajduje się na stronie szkoły, oraz do przeczytania artykułu w Dzienniku Zachodnim.
Kruche ciasteczka owsiane
O tym jakie pyszne są domowe ciasteczka, chyba nie muszę
nikogo przekonywać, poza smakiem i prostotą wykonania mogą być też doskonałą
zabawą dla dzieci, o czym się przekonałam w poniedziałek 9 listopada, będąc na uroczystym
otwarciu pracowni kulinarnej w Zespole Szkół nr 9 w Tychach. Zapraszam do obejrzenia relacji tutaj.
sobota, 8 sierpnia 2015
Ciasto ucierane z owocami np. z borówkami i jabłkami
Ostatnio lubię wypróbowywać różne przepisy na proste i szybkie
ciasta z owocami. Ten przepis pochodzi od mojej Teściowej i używam go zwykle do
upieczenia baranka wielkanocnego, ale pod owoce sprawdził się bardzo dobrze. Po
upieczeniu nie sposób było mu się oprzeć :)
czwartek, 16 lipca 2015
Prosty torcik z truskawkami i bitą śmietaną
Szukałam ostatnio szybkiego i prostego sposobu na ciasto z
truskawkami, tak by owoce pozostały świeże (takie są według mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam
takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje
wyśmienicie :)
wtorek, 30 czerwca 2015
Ryż na gęsto z truskawkami
Od dziecka uwielbiałam ryż na gęsto, ale zawsze podawało się
go u nas z masłem, cukrem i cynamonem. Już jakiś czas temu moja przyjaciółka
Magda narobiła mi smaku na ryż z truskawkami, który jest przysmakiem jej
dziadka. Tak to za mną chodziło, że w końcu postanowiłam zrobić i muszę
przyznać bardzo fajne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na
deser, czy nawet kolację :)
czwartek, 18 czerwca 2015
Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru
Większość ciast z rabarbarem można piec tylko wtedy, gdy
jest na niego sezon, gdyż konieczne jest użycie świeżego owocu. Pleśniak można
upiec o dowolnej porze roku, gdyż możemy użyć zamrożonego rabarbaru. Wiem, że
nie można go spotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić
na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub
dwie, posypać cukrem i pozostawić, by puścił sok. Na pewno każdy będzie
zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :)
piątek, 22 maja 2015
Szarlotka sypana
O szarlotce sypanej słyszałam już dość dawno od znajomej i w
końcu udało mi się ja upiec. Ciasto wyszło przepyszne, trochę kruche, ale takie
właśnie uwielbiam. Mam jeszcze sporo słojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie
niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu, a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie
zarabiać ciasta.
sobota, 4 kwietnia 2015
piątek, 3 kwietnia 2015
Cytrynowa babka w cytrynowej polewie
Przepis jest bardzo prosty, ciasto dość szybkie w zrobieniu
i chyba z najbardziej podstawowych składników. Przepis dostałam go od cioci
mojego męża, która zawsze ma fajne pomysły kulinarne :) Babka tradycyjna, a
zarazem oryginalna przez smaczek, który robi polewa z kogla mogla i soku z
cytryny. Pyszności :)
czwartek, 2 kwietnia 2015
Sernik z brzoskwiniami na biszkoptach
Uwielbiam serniki i mogłabym je piec i jeść bez końca.
Przepisów jest bardzo dużo, a ten na biszkoptach z brzoskwiniami, kojarzy mi
się z czasem gdy miałam naście lat i odwiedzała nas znajoma, która miała w
zwyczaju przyjeżdżać z sernikiem, fajni tacy znajomi, a serniczek przepyszny :)
czwartek, 26 marca 2015
Piegusek na białkach
Pieguska, czyli babkę z makiem na białkach postanowiłam upiec
już dość dawno temu, przy okazji pieczenia babki na białkach według przepisu siostry Anieli. Tak mi się wtedy wymyśliło, że w wersji z makiem ta babka będzie pyszna
i właśnie taka wyszła. Jeśli ktoś lubi może babkę posypać cukrem pudrem lub
zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone
brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość :)
wtorek, 24 marca 2015
Sernik Zebra
Po cieście Zebra, przyszedł czas na czarno – biały serniczek
w paski, który dodatkowo wzbogaciłam skórką z pomarańczy, która daje
niesamowity smak i aromat.
czwartek, 12 marca 2015
Drożdżówki z serem
Drożdżówki to chyba przysmak wszystkich, a zwłaszcza dzieci.
U mnie na Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz.
Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami
np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi
dodatkami :)
wtorek, 3 marca 2015
Pizza ze szpinakiem
Pizzę można zrobić chyba ze wszystkimi. W ostatnie wakacje
obrodził nam na działce szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić
z nim pizzę, taką bez dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja
szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją
zrobię :)
piątek, 27 lutego 2015
Rafaello
Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i
chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się
składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach. Prezentowana poniżej wersja
jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :)
poniedziałek, 23 lutego 2015
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym
Od pewnego czasu eksperymentuję
z domowymi fast foodami, które w wersji domowej nie są za szybkie w zrobieniu,
ale na pewno są dużo smaczniejsze niż te kupowane na mieście. Poza tym inaczej
się ma sytuacja, gdy ktoś nie ma czasu i je coś w biegu, a inaczej jeśli ma się
kilkuosobową rodzinę i wtedy taki wypad na kebab już trochę kosztuje.
W pierwszej wersji robiłam kebab z filetem kurczaka, który
też jest bardzo dobry, ale po pewnym czasie Mąż – mięsożerca zasugerował mi
by zrobić kebab z wieprzowinką i takim to sposobem powstał ten
kebab :)
Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :)
Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :)
wtorek, 10 lutego 2015
Włoskie faworki cytrynowe
W moim domu rodzinnym na Tłusty czwartek obowiązkowym wypiekiem
były chrust, czyli faworki. W tym roku zainspirowałam się przepisem, który
znalazłam w dodatku gazety wyborczej. Przepis trochę zmodyfikowałam pod moje
wymagania i muszę powiedzieć, że jest dość ciekawy. Cytrynowe faworki są nieco
inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję.
Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo :)
Pączki z twarogiem i marmoladą
Postanowiłam, że zrobię pączki z serem, takie może troszeczkę
bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na
dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w
ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne :)
środa, 28 stycznia 2015
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Pewien czas temu polubiłam marchewkowe wypieki, są one po
pierwsze bardzo smaczne, a do tego dość długo utrzymują świeżość. Połączenia marchewki
z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie
do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w
wykonaniu.
Ps. Inne smakołyki z marchewką to: marchwiak, tort marchewkowy, tiramisu, ciasteczka, wieniec i placuszki.
piątek, 16 stycznia 2015
Ciasto z maślanką i owocami
Ciasto z maślanką to jest bardzo proste w zrobieniu,
wystarczy wszystko razem wymieszać, dodać owoce, kokos i upiec. Można je zrobić
z różnymi owocami, ja najczęściej dodaję owoce sezonowe, a w tym przypadku
poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których
u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie,
puszyste i ma ciekawy smak :)
środa, 14 stycznia 2015
Tort makowy z kremem rumowym
Makowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy
bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort
jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość
oryginalny smaczek :)
wtorek, 13 stycznia 2015
Kociołek do syta
Kociołek jest rozgrzewającym i pożywnym daniem
jednogarnkowym, które w smaku trochę przypomina mieszankę: leczo, bigosu i
kapuśniaku. Danie jest dość szybkie w zrobieniu i idealnie sprawdzi się na
obiad lub kolację, zwłaszcza jesienią i zimą.
czwartek, 8 stycznia 2015
Sernik królewski
W sobotę po Bożym Narodzeniu wybraliśmy się na wycieczkę do
Kalwarii Zebrzydowskiej, by zobaczyć cudowną ruchomą stajenkę. Bardzo polecam
odwiedzić to miejsce w okresie świątecznym, bo naprawdę cieszy oczy i dużych i
małych osóbek. Co ma wspólnego kościół z sernikiem? No właśnie taki serniczek z
kruchym kakaowym ciastem był w przykościelnej kawiarence, wraz z innymi
pysznymi, domowymi ciastami. Chciałam skosztować wszystkie, ale ograniczyłam
się do dwóch: kremówki (bardzo pyszna) i tiramisu. Sernik natomiast tak za mną
chodził, że stwierdziłam, że muszę go upiec przy pierwszej okazji… no i okazja
się znalazła, bo akurat Pan Mąż miał urodziny :) Serniczek wyszedł przepyszny i
mam ochotę znowu go upiec. Zapraszam więc do pieczenia sernika, ale też do
odwiedzenia Kalwarii, gdzie można miło spędzić czas o każdej porze roku, ale
też dobrze podjeść, bo oprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie
obiady :)