piątek, 27 lutego 2015

Rafaello


Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach. Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :)






Biszkopt:
5 jajek
1 ¼ szklanki cukru
1 ¼ szklanki mąki
Ewentualnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa śmietankowa:
700ml śmietany kremówki 30%
2 śmietan fixy
1 łyżka cukru
100 – 150g białej czekolady
200g płatków migdałowych
Ok. 50 – 100g kokosu do posypania

Dodatkowo:
Ok. ½ szklanki wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej niegazowanej), wódki lub likieru kokosowego


Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez 3 do 5 minut, po czym dodajemy stopniowo żółtka ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut na wysokich obrotach, po czym zmniejszamy na najwolniejsze obroty i wsypujemy mąkę (można do niej dodać proszek, chociaż w zasadzie nie ma różnicy, bo biszkopt bez proszku wyrasta moim zdaniem tak samo. Gdy mąka dobrze się zmiesza z ciastem przelewamy je na średniej wielkości blaszkę (ok. 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180C przez około 25 minut.

Upieczony, lekko przestudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru i ponownie go na nim kładziemy. Zimny biszkopt nasączamy wodą lub alkoholem.

Białą czekoladę trzemy na średnich oczkach tarki.

Śmietanę ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy śmietan fixy i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy potartą białą czekoladę i płatki migdałowe, dobrze razem mieszamy. Gotową masę śmietankową przekładamy na ciasto i wyrównujemy nożem wierzch i boki. Na koniec ciasto posypujemy po wierzchu kokosem i odstawiamy w zimne miejsce, by stężało. Rafaello cały czas przechowujemy w lodowce.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 komentarzy:

  1. zaaaś mnie kupiłaś, mogłybyśmy się przyjaźnić jak nic, ale o tym już pisałam mln razy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaa Olinko, u mnie też niebawem będzie Rafaello - kilka dni temu robiłam:) Tylko ja z ciut innym kremem i na herbatnikach:) Twoje wygląda megapetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smak rafaello :) Czy to ciasto czy te ciasteczka :) Wiórki kokosowe to jeden z moich ulubionych smaków :) uważam, ze każde ciasto z nimi smakuje wyśmienicie :) Ostatnio znalazłam fajną stronę: http://rogwojskiego.pl/ gdzie robią pyszne torty i figurki i chciałabym właśnie zamówić u nich figurkę ale o smaku kokosowym własnie do tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne ciasto lubię je w każdej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ukochane ciasto, najlepsze <3
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly