W moim domu rodzinnym na Tłusty czwartek obowiązkowym wypiekiem
były chrust, czyli faworki. W tym roku zainspirowałam się przepisem, który
znalazłam w dodatku gazety wyborczej. Przepis trochę zmodyfikowałam pod moje
wymagania i muszę powiedzieć, że jest dość ciekawy. Cytrynowe faworki są nieco
inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję.
Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo :)
Składniki:
700g mąki (+ ½ szklanki do podsypania)
250ml mleka
100g cukru
2 jajka
2 łyżki oleju
25ml wódki lub octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ aromatu cytrynowego
Skórka otarta z cytryny
Szczypta soli
Dodatkowo:
Tłuszcz do smażenia (1 – 1 ½ kg smalcu lub 1 – 1 ½ litra
oleju np. słonecznikowy)
Cukier puder do posypania
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól razem mieszamy w
misie. Następnie dodajemy mleko, jajka, olej, aromat cytrynowy, wódkę i skórkę
otartą z cytryny. Wszystkie składniki dobrze mieszamy drewnianą łyżką lub
widelcem na jednolite ciasto i pozostawiamy na około godzinę przykryte
ściereczką.
Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy radełkiem
lub nożem na prostokąty, na środku każdego prostokąta robimy podłużne nacięcie,
po czym koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie, by wytworzył nam się
faworek.
Najlepiej pierw rozwałkować i uformować wszystkie chrusty, a
potem przystąpić do smażenia, bardzo usprawnia to pracę.
Na rozgrzany tłuszcz najpierw rzucamy kawałek ciasta, jeśli
szybko wypłynie znaczy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący, by można przystąpić
do smażenia. Faworki smażymy partiami, obustronnie na złoty kolor. Po usmażeniu
wyjmujemy łyżką cedzakową na papier pergamin lub siatkę, by faworki ociekły z
nadmiaru tłuszczu. Następnie układamy je na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
By faworki pozostały dłużej świeże najlepiej przechowywać je
w szczelnych pojemnikach.
R E K L A M A | ||
noooo, jak to możliwe, że brak komentarzy?
OdpowiedzUsuńoszalały czy co???
takie cudności!!! <3
Mmm... pyszności :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl