poniedziałek, 23 lutego 2015

Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym


Od  pewnego czasu eksperymentuję z domowymi fast foodami, które w wersji domowej nie są za szybkie w zrobieniu, ale na pewno są dużo smaczniejsze niż te kupowane na mieście. Poza tym inaczej się ma sytuacja, gdy ktoś nie ma czasu i je coś w biegu, a inaczej jeśli ma się kilkuosobową rodzinę i wtedy taki wypad na kebab już trochę kosztuje.

W pierwszej wersji robiłam kebab z filetem kurczaka, który też jest bardzo dobry, ale po pewnym czasie Mąż – mięsożerca zasugerował mi by zrobić kebab z wieprzowinką i takim to sposobem powstał ten kebab :)

Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :)





Składniki na kebab (na 4 – 5 osób):
Ok. 600g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatki lub karkówki)
3 łyżki oleju
1 sałata np. lodowa
2 – 3 pomidory
2 średnie czerwone cebule
2 łyżeczki przyprawy Gyros
Ok. ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:
5 bułek do burgerów (można kupić gotowe lub upiec samemu według poniższego przepisu)

Bułki do kebaba:
½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania)
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli

Dip czosnkowy:
1 duży jogurt naturalny (400g)
1 duży ząbek czosnku
1 płaska łyżka soli
Pieprz                       
Można dodać natkę pietruszki i/ lub szczypiorek


Dip
Zaczynamy od zrobienia dipu, który musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do jogurty razem z solą i pieprzem. Całość razem mieszamy. Jeśli mamy natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki.


Bułki
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.

Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.

Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by przestygły.


Nadzienie
Na patelnie wlewamy olej, lekko rozgrzewamy, dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po tym czasie najlepiej sprawdzić czy mięso jest już miękkie. Jeśli mięso jest gotowe, zdejmujemy je z ognia, dodajemy przyprawę Gyros i sól,  po czym mieszamy razem. (Przyprawy celowo dodajemy na końcu, by się nie spaliły).


Pomidory kroimy w plasterki, można je wcześniej obierać ze skórki. Cebulę kroimy w półksiężyce lub w plasterki.

Bułki nacinamy pozostawiając końcówkę (około 2 cm) nieprzecięte, by nadzienie nam nie wypadło. Wnętrze bułki smarujemy dość obficie dipem, po czym na dolną część bułki nakładamy łyżką dość sporo upieczonego mięsa (chodzi o to, by przykleiło się ono do dipu i nie wypadało podczas jedzenia).


Następnie układamy kawałki cebuli, pomidor i kawałek liścia sałaty (sałatę można również pokroić, ale wtedy podczas jedzenia wypada z bułki). 





R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
(Nie) nudna kanapka ed II

Zdrowa przekąska


2 komentarze:

  1. Domowe są pyszne.Wiadomo co się w nich znajduje i przede wszystkim sami wybieramy ulubione dodatki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny ten kebab! Powtórzę za tobą :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly