Od pewnego czasu eksperymentuję
z domowymi fast foodami, które w wersji domowej nie są za szybkie w zrobieniu,
ale na pewno są dużo smaczniejsze niż te kupowane na mieście. Poza tym inaczej
się ma sytuacja, gdy ktoś nie ma czasu i je coś w biegu, a inaczej jeśli ma się
kilkuosobową rodzinę i wtedy taki wypad na kebab już trochę kosztuje.
W pierwszej wersji robiłam kebab z filetem kurczaka, który
też jest bardzo dobry, ale po pewnym czasie Mąż – mięsożerca zasugerował mi
by zrobić kebab z wieprzowinką i takim to sposobem powstał ten
kebab :)
Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :)
Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :)
Składniki na kebab (na 4 – 5 osób):
Ok. 600g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatki lub
karkówki)
3 łyżki oleju
1 sałata np. lodowa
2 – 3 pomidory
2 średnie czerwone cebule
2 łyżeczki przyprawy Gyros
Ok. ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
5 bułek do burgerów (można kupić gotowe lub upiec samemu
według poniższego przepisu)
Bułki do kebaba:
½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania)
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Dip czosnkowy:
1 duży jogurt naturalny (400g)
1 duży ząbek czosnku
1 płaska łyżka soli
Pieprz
Można dodać natkę pietruszki i/ lub szczypiorek
Dip
Zaczynamy od zrobienia dipu, który musi trochę odstać, by
nabrał wyrazistszego smaku. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy,
dodajemy do jogurty razem z solą i pieprzem. Całość razem mieszamy. Jeśli mamy
natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z
dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Bułki
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy
do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do
którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy
razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem
ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5
części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi
swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu
są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do
ciasta.
Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej
pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie
bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.
Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by
przestygły.
Nadzienie
Na patelnie wlewamy olej, lekko rozgrzewamy, dodajemy mięso
mielone i smażymy około 10 minut na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po
tym czasie najlepiej sprawdzić czy mięso jest już miękkie. Jeśli mięso jest
gotowe, zdejmujemy je z ognia, dodajemy przyprawę Gyros i sól, po czym mieszamy razem. (Przyprawy celowo
dodajemy na końcu, by się nie spaliły).
Pomidory kroimy w plasterki, można je wcześniej obierać ze
skórki. Cebulę kroimy w półksiężyce lub w plasterki.
Bułki nacinamy pozostawiając końcówkę (około 2 cm)
nieprzecięte, by nadzienie nam nie wypadło. Wnętrze bułki smarujemy dość
obficie dipem, po czym na dolną część bułki nakładamy łyżką dość sporo
upieczonego mięsa (chodzi o to, by przykleiło się ono do dipu i nie wypadało
podczas jedzenia).
Następnie układamy
kawałki cebuli, pomidor i kawałek liścia sałaty (sałatę można również pokroić,
ale wtedy podczas jedzenia wypada z bułki).
R E K L A M A | ||
Domowe są pyszne.Wiadomo co się w nich znajduje i przede wszystkim sami wybieramy ulubione dodatki;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny ten kebab! Powtórzę za tobą :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl