wtorek, 3 marca 2015

Pizza ze szpinakiem


Pizzę można zrobić chyba ze wszystkimi. W ostatnie wakacje obrodził nam na działce szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić z nim pizzę, taką bez dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię :)






Ciasto na pizzę:
3 szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania)
1 łyżeczka soli
3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 – 2 łyżki oleju

Nadzienie:
450g szpinaku mrożonego lub około 1 – 1 ½ kg świeżego szpinaku
1 – 2 ząbki czosnku
Ok. ½ łyżeczki soli
Pieprz
1 łyżka masła
1 średnia cebula

Dodatkowo:
Około 300 - 400g Sera np. gouda


Mrożony szpinak wkładamy do rondelka i chwilę gotujemy pod przykryciem, by szpinak się rozmroził i zagotował. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego masło, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Świeży szpinak myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy do połowy szpinaku wodą. Zagotowujemy pod przykryciem, wyłączamy i pozostawiamy na około 5 minut, po czym wyjmujemy szpinak łyżka cedzakową i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy jest letni, odciskamy ręcznie nadmiar soku, a pozostały szpinak kroimy i wrzucamy do rondelka, chwilkę gotujemy, by tylko się zagrzał, dodajemy do niego masło, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto 
Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy dołek, do którego wlewamy wodę, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem widelcem lub drewnianą łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, po czym wyrabiamy ręcznie, lekko podsypując mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół centymetra, bo nie lubię zbyt cienkiej pizzy (wtedy wystarcza na dwie duże pizze).

Ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Jeśli ktoś lubi grubsze brzegi ciasta, może je założyć i przycisnąć palcami.

Ser trzemy na grubych oczkach tarki. Połowę sera dajemy na spód pizzy, następnie dodajemy szpinak i posypujemy go resztą sera.

Pizzę pieczemy około 15 – 20 minut w 180C. 


Pizza jest gotowa gdy spód jest rumiany.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 komentarzy:

  1. Ale wspaniale i bogato wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, szpinka uwielbiam, wiec wpraszam się kawałek takiego rarytasu :) Wspaniała!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Miało być - szpinak- :) wkradła mi się literówka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychota!!! szpinak uwielbiam, dodaję go gdzie się da :0
    Zapraszam do zaobserwowania mojego bloga w google bedziemy siebie nawzajem odwiedzac na bieżaco:
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. o fajny pomysł:) takie jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna ci wyszła :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. ostatnio bardzo polubiłam szpinak, więc to propozycja idealna dla mnie :)
    Świetny blog i przepisy, dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly