piątek, 16 stycznia 2015

Ciasto z maślanką i owocami


Ciasto z maślanką to jest bardzo proste w zrobieniu, wystarczy wszystko razem wymieszać, dodać owoce, kokos i upiec. Można je zrobić z różnymi owocami, ja najczęściej dodaję owoce sezonowe, a w tym przypadku poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste i ma ciekawy smak :)




Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
2 szklanki maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 szklanki mąki

Dodatkowo:
3 łyżki cukru
Około ½ szklanki kokosu (lub więcej)
Dowolne owoce np. brzoskwinie, jabłka, borówki, truskawki etc.

Jajka, cukier, cukier waniliowy, maślankę i sok z cytryny mieszamy razem drewnianą łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, do momentu gdy pozbędziemy się grudek.

Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23 x 34cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy owoce i posypujemy je cukrem wymieszanym z kokosem.

Ciasto z maślanką pieczemy około 35 – 40 minut w 180C.





R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Karnawałowe Słodkości!


19 komentarzy:

  1. jezusieee, jak dobrze, że Cię mam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciacho :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham takie proste, domowe ciasta, nie ma lepszych, już sobie zapisuję i na pewno kiedyś zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciacho kojarzy nam się z wakacjami u babci :) Najlepsze według nas są śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie: od razu na myśl przychodzi lato i to ciacho w wersji z truskawkami:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasta na maślance/jogurcie, Twoje wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwe, domowe ciasto z owocami - pyyycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Maślanka i owoce to dwa skladniki, ktore uwielbiam!!! A ciacho domowe,cudne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię ciasta na maślance za ich wilgotnosc😄

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie proste ciasta z dodatkiem owoców:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ...JA MAM KEFIR MOZE BYC....???

    OdpowiedzUsuń
  12. czy nie powinno być tam jakiegoś tłuszczu??? bo ja laik pieczeniowy porwałam się i cóż ... zostałam mistrzynią zakalca!!! co prawda wzięłam mniejszą blachę ale teraz jak podglądam inne przepisy to jakiś tłuszcz jest...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto zawsze robię bez tłuszczu i wychodzi bez problemu. Być może zakalca spowodowała zbyt duża ilość owoców, bo soczyste owoce też się do tego przyczyniają.

      Usuń

Printfriendly