piątek, 25 lipca 2014

Sernik z krówkami i kruszonką


Krówki to moje ulubione cukierki (zwłaszcza te ciągnące :) nie potrafię się im oprzeć! Karmel stał się moim ukochanym dodatkiem do ciast, lodów, deserów i drobnych słodkości, tym razem nadarzyła się okazja do tego, by wypróbować połączenie krówek z sernikiem i powiem szczerze, że serniczek wyszedł świetnie :)






Ciasto kruche (kruszonka):
150g masła 82%
2 żółtka
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Szczypta soli
1 ½ szklanki mąki

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego (najlepiej twardego w kostce)
50g masła 82%
1 szklanka cukru
5 jajek
2 białka
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:
200g krówek

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie na jednolitą masę. Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm – może być mniejsza), wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć na nią większą częścią ciasta. Resztę kruszonki odstawiamy do lodówki.

Twaróg i masło dwukrotnie przeciskamy przez praskę (lub mielimy maszynką do mięsa), po czym dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka i suchy budyń. Całość mieszamy razem drewnianą łyżką.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie łączymy z masą twarogową i delikatnie mieszamy łyżką. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do formy. Krówki kolejno kroimy na mniejsze kawałki i od razu wbijamy w masę serową. Na koniec na wierzch ciasta drobno prószymy kruszonkę. (Jeśli użyjecie twarogu homogenizowanego z wiaderka, wówczas sernik pierw podpiekamy przez około 30 minut, następnie posypujemy kruszonką i dopiekamy. Kruszonka dodana na surowy bardzo płynny sernik najprawdopodobniej nam utonie i ciasto będzie mniej efektowne).

Sernik pieczemy około 50 – 60 minut w 170 C. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Z dziećmi i dla dzieci 2014

8 komentarzy:

  1. O pierwszy raz widzę taki sernik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesli posiada w nazwie slowo ''krowki'', to po prostu musi kojarzyc sie z dziecinstwem!
    :)
    Milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kruszonką to może być całkiem fajny pomysł;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Krówki to też moje ulubione cukierki:)) Zabieram porcje pysznego serniczka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, by mi zasmakował z pewnością, bo uwielbiam i serniki, i krówki (szczególnie te ciągnące) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba nikt nie oparłby się tak pysznemu sernikowi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly