Krówki to moje ulubione cukierki (zwłaszcza te ciągnące :)
nie potrafię się im oprzeć! Karmel stał się moim ukochanym dodatkiem do ciast,
lodów, deserów i drobnych słodkości, tym razem nadarzyła się okazja do tego, by
wypróbować połączenie krówek z sernikiem i powiem szczerze, że serniczek
wyszedł świetnie :)
Ciasto kruche (kruszonka):
150g masła 82%
2 żółtka
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Szczypta soli
1 ½ szklanki mąki
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego (najlepiej twardego w kostce)
50g masła 82%
1 szklanka cukru
5 jajek
2 białka
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
200g krówek
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie na jednolitą
masę. Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm – może być mniejsza),
wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć na nią większą częścią ciasta. Resztę
kruszonki odstawiamy do lodówki.
Twaróg i masło dwukrotnie przeciskamy przez praskę (lub
mielimy maszynką do mięsa), po czym dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy,
żółtka i suchy budyń. Całość mieszamy razem drewnianą łyżką.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a
następnie łączymy z masą twarogową i delikatnie mieszamy łyżką. Dobrze
wymieszaną masę przelewamy do formy. Krówki kolejno kroimy na mniejsze kawałki
i od razu wbijamy w masę serową. Na koniec na wierzch ciasta drobno prószymy
kruszonkę. (Jeśli użyjecie twarogu homogenizowanego z wiaderka, wówczas sernik
pierw podpiekamy przez około 30 minut, następnie posypujemy kruszonką i
dopiekamy. Kruszonka dodana na surowy bardzo płynny sernik najprawdopodobniej
nam utonie i ciasto będzie mniej efektowne).
Sernik pieczemy około 50 – 60 minut w 170⁰ C. Po upieczeniu ciasto
pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i
pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
R E K L A M A | ||
O pierwszy raz widzę taki sernik.
OdpowiedzUsuńJesli posiada w nazwie slowo ''krowki'', to po prostu musi kojarzyc sie z dziecinstwem!
OdpowiedzUsuń:)
Milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Z kruszonką to może być całkiem fajny pomysł;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Krówki to też moje ulubione cukierki:)) Zabieram porcje pysznego serniczka:)
OdpowiedzUsuńMmmm... musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńMniam, by mi zasmakował z pewnością, bo uwielbiam i serniki, i krówki (szczególnie te ciągnące) :)
OdpowiedzUsuńChyba nikt nie oparłby się tak pysznemu sernikowi:)
OdpowiedzUsuń