czwartek, 21 marca 2013

Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym


Przepis na roladę biszkoptową znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Szczerze mówiąc nie wiem skąd się tam znalazł. Rolada biszkoptowa z jabłkami, to coś dla miłośników delikatnych wypieków i oczywiście jabłek :) W każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :)



Biszkopt:
5 jajek
Niepełna szklanka cukru
Niepełna szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1kg musu jabłkowego (lub 1kg pokrojonych w drobną kostkę jabłek, podsmażonych z 2 łyżkami cukru przez około 5 minut).

Dodatkowo:
Margaryna
Bułka tarta
1 – 2 łyżki cukru pudru

Papierem pergaminem wykładamy dużą blaszkę, a następnie smarujemy go margaryną i lekko posypujemy bułką tartą. Następnie rozsmarowujemy na nim równomiernie mus jabłkowy lub zimne, przesmażone jabłka.

Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, do chwili gdy się lekko rozpuści, po czym dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Gotowy biszkopt rozprowadzamy równomiernie na musie jabłkowym.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy całe ściereczką i po około 5 minutach odwracamy ciasto do góry nogami, tak by jabłka były na górze i powoli zdejmujemy pergamin. Po około 3 minutach zwijamy biszkopt w rulon i zawijamy w ściereczkę, mocno ściągamy, by ściereczka się nie rozwinęła. Tak zwinięte ciasto pozostawiamy na co najmniej godzinę, by całkowicie wystygło.

Zimne ciasto wyjmujemy ze ściereczki i posypujemy cukrem pudrem.


R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam rolady. Bardzo ładna ta Twoja rolada.
    P.S Przejrzałam przepisy na Twoim blogu i już kilka wpadło mi w oko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie Ci wyszła rolada:) mnie się czasami łamie jeszcze:(

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly