poniedziałek, 4 lutego 2013

Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem


Jeden z przysmaków mojego dzieciństwa. Pamiętam, że kiedyś jadałam taką zapiekankę bardzo często, aż później nie mogłam na nią patrzeć :) Może wtedy jeszcze jedna kwestia dała się we znaki, mianowicie to, że kiedyś dodawałam do tej zapiekanki więcej masła i robiłam ją w nieco inny sposób, więc i smak był inny. Tą jak najbardziej wszystkim polecam, zwłaszcza tym, którzy lubią obiad na słodko i bezmięsnie :)



Składniki:
1 szklanka ryżu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
300 – 400g jabłek (twardych)
30g masła
2 – 4 łyżki cukru brązowego lub białego
Cynamon
150 ml śmietany lub mleka

Wodę zagotowujemy, następnie wsypujemy ryż i wlewamy mleko. Całość gotujemy około 12 minut, tak by ryż był lekko miękki, ale nie rozgotowany.

Masło rozpuszczamy w rondelku i przelewamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy warstwę ryżu, warstwę potartych (na grubych oczkach tarki) jabłek, posypujemy cukrem i cynamonem, po czym układamy kolejną warstwę ryżu, jabłek, cynamonu i cukru. Całość polewamy śmietaną lub mlekiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 30 minut.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

  1. Ryż z jabłkami- smak dzieciństwa, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja babcia mi takie pyszności serwowała, jak dla mnie pomysł bomba!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznosci!!! dziekuje za udzial w akcji))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly