wtorek, 5 lutego 2013

Oponki, krążki, pączki serowe


Jedne z pierwszych przepisów na oponki jakie robiłam :) Mam go już od ponad 15 lat :) Prawdopodobnie pochodzi od mojej babci, ale tego nie jestem pewna. W każdym razie oponki wychodzą pyszne i robi się je bardzo szybko. Polecam :)






Składniki:
40 dag mąki (+ ok. ½ szklanki do podsypania)
15 dag cukru
20 dag twarogu
1 jajko
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smalec lub olej do smażenia
Cukier puder do posypania

Mąkę i cukier wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajko, dodajemy twaróg, olej, mleko i proszek do pieczenia. Całość razem mieszamy widelcem lub szpatułką.

Wyrobione ciasto wałkujemy, a następnie wycinamy z niego, przy pomocy szklanki i kieliszka oponki.


Wycięte oponki wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy obustronnie na złoty kolor. Upieczone oponki wyjmujemy na siatkę do frytek lub papier kuchenny, by nadmiar tłuszczu z nich spłynął. Po chwili posypujemy cukrem pudrem.



Oczywiście najlepsze są od razu po usmażeniu :)



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



2 komentarze:

  1. ale fajne kształty mają, bardzo pomysłowe:)najlepsze są ster sprawdzone przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justynka, masz racje :) stare przepisy są super, dlatego teraz przeszukuje wszystko i próbuje starych, a dla mnie nowych rzeczy :)))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly