poniedziałek, 4 lutego 2013

Kompot dyniowy z goździkami i cynamonem


Kolejne sposób na to, co można zrobić z dyni :) Kompot z dyni można robić na różne sposoby, ale sposób mojej teściowej jest moim zdaniem jednym z najlepszych :)

Kosteczki dyni z kompotu to mój przysmak, są słodziutkie, a jednocześnie cynamonowo – goździkowe :)




Składniki:
500g dyni (obranej)
700ml wody
½ laski cynamonu
6 goździków
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną w kostkę dynię, laskę cynamonu, goździki i cukier. Gotujemy około 3 – 5 minut, po czym wyłączamy i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 komentarze:

  1. bardzo smaczny pomysł i o ile zdrowszy niż kupne soki w kartonikach

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy w życiu nie piłam kompotu z dyni! odkrywasz przede mną nowości;)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja babcia taki robila! Mniam, wrocily wspomnienia! ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. jutro robie! Mam 13kg dyni z ogrodu wlasnej i jutro bedzie dyniowe gotowanie wszystkiego co mozliwe :) kompot jako pierwszy!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly