piątek, 1 lutego 2013

Bringoli, spatzle, nudle, czyli danie z makaronem własnej produkcji na sposób prowansalski :)


Bringoli we Włoszech, spatzle (szpecle) w Niemczech, u nas po prostu nudle :) Czyli szybkie coś z niczego, ale za to dobre :)


Bringoli:
2 jajka
1 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania)
Sól

Dodatkowo:
30g margaryny
1 – 2 kawałki kiełbasy np. śląskiej
Zioła prowansalskie

W mące robimy dołek, wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto makaronowe. Z początku przy użyciu widelca lub szpatułki, a później ręcznie. Można je również zrobić w malakserze :)
Ciasto makaronowe jest gotowe, gdy nie lepi się do rąk.

Z gotowego ciasta urywamy po kawałeczki i formujemy na desce wałeczki około ½ cm grubości. Długość dowolna :)


Gdy mamy już wszystkie gotowe, wrzucamy je do wrzątku, wodę lekko solimy (około 1 łyżeczką soli) i gotujemy około 6 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.


Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z rozpuszczoną margaryną i dodajemy bringoli. Całość podpiekamy przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Na koniec danie posypujemy ziołami prowansalskimi.


R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 komentarze:

  1. tak jeszcze makaronu nie jadłam, chyba wypróbuję sobie go jutro na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, ja robie ten makarano zawsze, gdy nie mam pomysłu na coś dobrego :) doskonale się sprawdza i można go dowolnie modyfikować :)))
      polecam :)))

      Usuń
  2. Ale to apetycznie wygląda :)
    szkoda, ze jestem na diecia, ale obiecuje ze jak bede mogła to takie cudo sobie zrobie

    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu lepiej z takimi odstępstwami od diety uważać, choć pewnie jak zjesz troszeczkę, raz to nic się nie staniem, byle nie wejść w rutynę :)
      pozdrawiam :)))

      Usuń

Printfriendly