Kluski tarte z mięsem, czyli kartacze lub cepeliny są popularnym
daniem kuchni litewskiej i kuchni północno – wschodniej Polski (zwłaszcza Suwalszczyzny).
Niestety nie było mi dane nigdy jeść takich oryginalnych kartaczy, ale jeśli
wybiorę się w rejony z których słyną, na pewno je spróbuję, a tymczasem podaję
przepis :)
czwartek, 30 października 2014
czwartek, 23 października 2014
Syrop z pigwy japońskiej
Pigwowiec japoński, czyli potocznie przez nas zwana „pigwa”
jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza
przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem
bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie
nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub
użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy idealnie
sprawdza się do słodzenia i zakwaszania herbaty, nadaje jej wyjątkowy smak.
środa, 22 października 2014
Marchewkowo – pomarańczowy wieniec
Ostatnio potarłam większą ilość marchewki, bo lubię zjeść
taką potartą, lekko posłodzoną. No i tak sobie jej natarłam chyba z kilogram, a
potem nie umiałam przejeść, no więc wpadłam na pomysł że upiekę ciasto
marchewkowe, ale inne niż zwykle. Marchewka doskonale komponuje się z
pomarańczą (co wiem po torcie marchewkowym), a dodatek prażonych migdałów
sprawia, że to ciasto jest naprawdę wyjątkowe :)
piątek, 17 października 2014
Trufle rumowo – kokosowe
Szukałam pomysłu na coś słodkiego bez pieczenia, zobaczyłam
herbatniki i stwierdziłam, że najlepsze i najszybsze będą trufle. No i
rzeczywiście, wszystko poszło szybko i sprawnie, łącznie z jedzeniem :)
czwartek, 16 października 2014
Szpinakowy brykiet
Urosło mi w tym roku dość sporo szpinaku na grządce i
postanowiłam coś zrobić, by został na zimę. Szkoda było zabawy w słoje, bo jak
wiadomo szpinak podczas gotowania strasznie się kurczy, więc lepszym pomysłem
był brykiet. Dla zainteresowanych mój szpinak to odmiana nowozelandzka, fajna w
uprawie, a do tego ciągle rosną młode listki, więc można korzystać w sumie do
późnej jesieni.
Szpinak idealnie sprawdza się między innymi jako sos, dodatek do makaronu, pizzy, mięsa, pierogów, krokietów, zup i innych dań.
Szpinak idealnie sprawdza się między innymi jako sos, dodatek do makaronu, pizzy, mięsa, pierogów, krokietów, zup i innych dań.
środa, 15 października 2014
Jabłecznik biszkoptowy z bitą śmietaną i cynamonem
O tym, że jabłka z cynamonem smakują wybornie, chyba nie muszę nikogo przekonywać, a w połączeniu z delikatnym ciastem biszkoptowym i bitą śmietaną, to już po prostu pychota :) Jabłecznik na cieście biszkoptowym to jedno z moich ulubionych ciast :)
poniedziałek, 13 października 2014
Marynowana papryka
Papryka marynowana ze słoja idealnie się sprawdza na różnego
rodzaju imprezy, zwłaszcza te zakrapiane, a także jako dodatek do sałatek,
kanapek etc.
piątek, 10 października 2014
Rafaello z kremem budyniowym na herbatnikach
Jak już kiedyś wspominałam, mam wielką (by nie powiedzieć
ogromną :) słabość do słodyczy zwanych Rafaello. Tym razem postanowiłam zrobić
ciasto o tej dźwięcznej nazwie. Poza nazwą, smak kremu jest bardzo podobny do
tego we wnętrzu pralinek. Ciasto polecam zwłaszcza tym, którzy lubią ciasta bez
pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej
autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :)
piątek, 3 października 2014
Ciasto z dyni (łatwe)
Bardzo polubiłam amerykańskie wypieki i dynie, z której prócz
kompotu nie robiło się u nas nic. Sytuacja się zmieniła kilka lat temu, gdy
dostaliśmy dość dużo dyni od znajomych. Wtedy zrobiłam moją pierwszą zupę dyniową, później placki z dyni (które są po prostu rewelacyjne!) no, a w tym
roku zaczęłam piec ciasta. Przepis jest bardzo prosty, a składniki nie są wyszukane.
Ciasto ma bardzo fajny smaczek, przypomina troszeczkę ciasto marchewkowe :)