wtorek, 13 maja 2014

Wafle z masą krówkową (kajmakiem)


Uwielbiam wafle i krówki, dlatego postanowiłam połączyć te dwa smaki, które doskonale się komponują. Poniżej prezentuję 3 sposoby na wafle z karmelkiem, myślę że każdy znajdzie coś dla siebie :)






1. Sposób z krówek
500g krówek (najlepiej ciągnących)
70g masła
Ewentualnie 1 łyżka gorzkiego kakao
1 – 2 opakowania wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)

Krówki rozpuszczamy z masłem na wolnym ogniu, mieszając. (W tym momencie możemy do masy dodać kakao). Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy, by lekko przestygła. Następnie przekładamy nią wafle.

2. Sposób z gotowej masy krówkowej
Ok. 400g masy krówkowej (kajmaku)
1 – 2 opakowania wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)

Jeśli masa krówkowa jest bardzo gęsta (nie nadaje się do łatwego rozsmarowania), przekładamy ją do garnka i rozpuszczamy. Jeśli jest bardzo ciepła pozostawiamy, by lekko przestygła, po czym rozsmarowujemy na waflach.

3. Sposób z zrobionej samodzielnie masy krówkowej
Przyrządzamy masę krówkową wg poniższego przepisu:
300g cukru
30g masła
120 ml mleka skondensowanego (bez cukru)
1 opakowanie cukru waniliowego (lub laska wanilii)
300g białej czekolady (lub deserowej – jeśli masa ma być o smaku kakao)
1 – 2 opakowania wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)

Cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku, który następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i mleko. Ponownie masę zagotowujemy. Od zagotowania gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, po czym pozostawiamy gotową masę do przestygnięcia. Przestygniętą masą przekładamy wafle.


Uwaga:
By wafle dobrze zlepiły się z masą najlepiej nakładać ją na głębsze kwadraciki wafli i przykładać je waflem z drobniejszymi kwadracikami.

Po przełożeniu wafli najlepiej zapakować je w papier pergamin lub folię i przycisnąć czymś ciężkim i większym od wafla np. drewnianą deską lub odwróconym do góry nogami taboretem. Tak przyciśnięte wafle pozostawiamy na kilka godzin, po czym kroimy w romby, prostokąty lub kwadraty.





R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Jak ugryźć wafla

Jak ugryźć wafla

Piknik majowy

Zdrowe fingerfood

4 komentarze:

  1. do gorącej herbaty jak znalazł! lubię takie proste smaczki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach pycha! Świetny pomysł z tą waflową akcją:) Jak zdążę to też coś z wafli przygotuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, wafle niezapomniany smak z dzieciństwa, lubię takie smaczne powroty :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly