Uwielbiam
wafle i krówki, dlatego postanowiłam połączyć te dwa smaki, które doskonale się komponują. Poniżej prezentuję 3 sposoby na wafle z karmelkiem, myślę że
każdy znajdzie coś dla siebie :)
1.
Sposób z krówek
500g
krówek (najlepiej ciągnących)
70g
masła
Ewentualnie
1 łyżka gorzkiego kakao
1 –
2 opakowania wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)
Krówki
rozpuszczamy z masłem na wolnym ogniu, mieszając. (W tym momencie możemy do
masy dodać kakao). Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy,
by lekko przestygła. Następnie przekładamy nią wafle.
2.
Sposób z gotowej masy krówkowej
Ok.
400g masy krówkowej (kajmaku)
1 –
2 opakowania wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)
Jeśli
masa krówkowa jest bardzo gęsta (nie nadaje się do łatwego rozsmarowania),
przekładamy ją do garnka i rozpuszczamy. Jeśli jest bardzo ciepła pozostawiamy,
by lekko przestygła, po czym rozsmarowujemy na waflach.
3.
Sposób z zrobionej samodzielnie masy krówkowej
Przyrządzamy masę krówkową wg
poniższego przepisu:
300g cukru
30g masła
120 ml mleka skondensowanego (bez
cukru)
1 opakowanie cukru waniliowego (lub
laska wanilii)
300g białej czekolady (lub
deserowej – jeśli masa ma być o smaku kakao)
1 –
2 opakowania wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)
Uwaga:
By wafle dobrze zlepiły się z masą
najlepiej nakładać ją na głębsze kwadraciki wafli i przykładać je waflem z drobniejszymi
kwadracikami.
R E K L A M A | ||
do gorącej herbaty jak znalazł! lubię takie proste smaczki;)
OdpowiedzUsuńAch pycha! Świetny pomysł z tą waflową akcją:) Jak zdążę to też coś z wafli przygotuję:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTo prawda, wafle niezapomniany smak z dzieciństwa, lubię takie smaczne powroty :)
OdpowiedzUsuń