Uwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu z
delikatnym kruchym ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny,
bo zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest
sezon.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
180g masła lub margaryny
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 - 600g rabarbaru
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, do chwili, gdy
cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po trochu roztopiony, prawie zimny tłuszcz
i stale miksujemy, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
jeszcze chwilę ucieramy. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki
(ok. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie. Na
wierzch ciasta układamy obrany ze skórki i pokrojony w 1 – 2 cm kawałki
rabarbar.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 –
45 minut.
Wystudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
R E K L A M A | ||
Cała moja rodzinka bardzo lubi to ciasto, jest delikatne i smaczne :)
OdpowiedzUsuńCała moja rodzinka bardzo lubi to ciasto, jest delikatne i smaczne :)
OdpowiedzUsuńostatnio bardzo mnie ciągnie do rzeczy z rabarbarem
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda.
Proste, pyszne, z rabarbarem... Dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje ! Kocham rabarbar :)
OdpowiedzUsuń