Dziadek mojego męża, który był
cukiernikiem miał taki patent, by z jednego ciasta zrobić dwa i upiec je
jednocześnie. Postanowiłam ten patent wykorzystać, a że cała rodzina bardzo
lubi ciasto drożdżowe (kołacz) z rabarbarem, a tylko część osób lubi budyń,
upiekłam wszystko na jednym cieście, przedzielając je na dwie części. Tym sposobem
wszyscy byli zadowoleni, a najbardziej chyba ja, bo lubię obie opcje :)
Ps. To ciasto drożdżowe możecie oczywiście
zmienić w jednosmakowe i upiec je z samym rabarbarem, lub z rabarbarem i
budyniem. Patent dwusmakowy można wykorzystać również pod inne dodatki.
Składniki na ciasto:
5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka
cukru)
400ml mleka (lub 200ml mleka i
200ml wody)
80g masła
1 jajko
2 żółtka
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka soli
4 szklanki mąki
Kruszonka:
150g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mąki
Dodatkowo:
Około 1kg rabarbaru
2 budynie waniliowe lub
śmietankowe (bez cukru)
1 litr mleka
½ szklanki cukru
Budynie gotujemy według przepisu
na opakowaniu, przy czym do gotującego mleka pierw wsypujemy cukier i chwilę go
mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wlewamy zawiesinę budyniową i mieszamy do
czasu, gdy się zagotuje. Ugotowany budyń pozostawiamy do ostygnięcia pod
przykryciem, by nie zrobił się kożuch.
Drożdże mieszamy widelcem z
łyżeczką cukru, do chwili gdy się rozpuszczą. Następnie dolewamy około pół
szklanki letniego mleka, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do dużej miski,
dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i sól, mieszamy, po czym robimy
dołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło i mleko oraz dodajemy jajko i
żółtka. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i całość mieszamy widelcem lub
drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Kruszonka. Miękkie masło ucieramy
z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Całość dobrze
wyrabiamy w jednolitą masę.
Rabarbar myjemy i odzieramy ze
skórki, po czym kroimy w 1 – 2cm kawałki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe
przekładamy do dużej blaszki ( np. 23x43cm lub trochę większej), wysmarowanej
margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli zależy Wam, by warstwa
budyniowa nie zmieszała się z warstwą z samym rabarbarem, najlepiej wyłożyć
blaszkę pergaminem, na środku robiąc przegródkę z papieru do pieczenia.
Większą część ciasta drożdżowego
(około 2/3) dajemy na tę część blaszki, gdzie będzie sam rabarbar, mniejszą na
część z budyniem.
Połowę pokrojonego rabarbaru
dodajemy do budyniu i mieszamy razem łyżką, po czym przekładamy na część gdzie
jest mniej ciasta. Na drugą część kładziemy sam rabarbar. Wierzch całego ciasta
pokrywamy kruszonką. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
na około 30 minut.
Ciasto drożdżowe pieczemy około
40 minut w 180⁰C. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do
wystygnięcia.
Przed podaniem ciasto można
posypać cukrem pudrem.
R E K L A M A | ||
Idealne ciasto na lato:)
OdpowiedzUsuńgdybym wpadła na pomysł upieczenia dwóch ciast na raz, pewnie już by mnie z Wami nie było, zawał, udar i nie powiem co jeszcze....zasługa lewych łap;D
OdpowiedzUsuńkolejne drożdżowe ciasto które dzisiaj oglądam, muszę w końcu i ja upiec
OdpowiedzUsuńŁał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPaten super, też czasami tak robię jak mi zostanie np mak to robię polowe z makiem drożdżowe a polowe z owocem. Z budyniem to ja bardzo lubię ale mi smaka narobiłaś
OdpowiedzUsuńSuper ciasto idealne zrobilam i wyszlo😀😀😀
OdpowiedzUsuń