wtorek, 24 marca 2015

Sernik Zebra



Po cieście Zebra, przyszedł czas na czarno – biały serniczek w paski, który dodatkowo wzbogaciłam skórką z pomarańczy, która daje niesamowity smak i aromat.






Składniki:
1 kg twarogu półtłustego
1 ½ szklanki cukru
200g masła 82%
6 dużych jajek
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2 łyżki gorzkiego kakao
Ewentualnie: około 1 – 2 łyżeczki skórki z pomarańczy kandyzowanej  lub otartą skórkę z 1 świeżej pomarańczy.

Polewa:
30g czekolady np. deserowej
30ml mleka
(jeśli ktoś chce oblać cały sernik polewą wtedy powiększamy ilość do 100g czekolady i 100ml mleka)

Twaróg dwukrotnie mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Białka oddzielamy od żółtek.

Miękkie masło ucieramy z cukrem, do białości, a następnie dodajemy żółtka i po trochu zmielony twaróg, stale miksując, aż  masa się dobrze połączy. Osobno w wysokim naczyniu miksujemy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszamy obie masy łyżką lub miksujemy masę serową i po trochu dodajemy ubite białka.

Gdy masa sernikowa jest gotowa, dzielimy ją na dwie części: 2/3 i 1/3. Do większej części dodajemy budyń i jeszcze raz miksujemy. Do mniejszej dodajemy kakao (przesiane przez sito) i również miksujemy. Na koniec do obu części można dodać drobno pokrojoną kandyzowana lub otartą skórkę z pomarańczy (co nie jest koniecznie, ale robi dobry aromat).

Do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy średnicy 26cm (można wysypać bułką tartą lub wyłożyć formę pergaminem), wlewamy kolejno warstwy sernika. Na środek formy wlewamy po około 2 łyżki białej masy, na środek białej masy wlewamy 1 łyżkę czarnej, po czym na środek czarnej znowu 2 łyżki białej i tak aż masa się skończy. Oczywiście jeśli ktoś nie lubi się bawić, może zrobić mniej warstw.


Sernik pieczemy w 180C przez około 1 ½ godziny.

Po upieczeniu sernik pozostawiamy na około 15 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy całkowicie wystygnie wyjmujemy z tortownicy i robimy polewę.

Czekoladę kroimy lub łamiemy na mniejsze części, wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż czekolada się całkowicie rozpuści i zagotuje. Po zagotowaniu polewę pozostawiamy jeszcze przez około 3 minuty na ogniu, po czym polewamy nią sernik i pozostawiamy, by polewa stwardniała.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wielkanocne Wypieki

Wielkanocne Smaki - edycja V

Wielkanocne Smaki - edycja V

Bezglutenowa Wielkanoc

5 komentarzy:

  1. Piękny sernik, taki w zebrę, rewelacja :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze podobały nam się takie serniki ale nam nie wyszedł a to dlatego, że brakowało nam trochę cierpliwości :P

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly