czwartek, 12 marca 2015

Drożdżówki z serem



Drożdżówki to chyba przysmak wszystkich, a zwłaszcza dzieci. U mnie na Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :)






Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania)
3 łyżki cukru
3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
70g masła
100ml mleka (w temperaturze pokojowej)
2 jajka
Szczypta soli

Masa serowa:
250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce)
4 łyżki słodkiej śmietany lub mleka
2 – 3 łyżki cukru
2 żółtka
Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy

Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka wody

Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, wszystko razem mieszamy i robimy dołek. Masło rozpuszczamy, wlewamy do dołka z mąki, po czym dodajemy pozostałą połowę mleka, jajka i wyrośnięte drożdże. Całość razem mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.

Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otarta skórkę z cytryny.
Twaróg można również przygotować blenderem, wystarczy w wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę i zmiksować.

Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką, podsypujemy niewielką ilością mąki (tak, by ciasto nie kleiło się do rąk) i jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra i kroimy nożem na kwadraty lub wykrawamy dużą szklanką koła. Można też urywać po kawałku ciasta i formować ręcznie nieduże placuszki. Drożdżówki układamy na papierze pergaminie, pozostawiając między nimi odstępy, by ciastka się nie skleiły. Na środek każdego ciastka nakładamy łyżeczką lub szprycą porcję sera. Drożdżówki pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut, by wyrosły.

Jeśli nie chcemy lukrować drożdżówek, przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym białkiem, by po upieczeniu miały ładniejszą fakturkę.

Drożdżówki pieczemy na złoty kolor około 15 minut w 180C.


Po upieczeniu i przestudzeniu drożdżówek robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i wodę, po czym mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzla pokrywamy drożdżówki i pozostawiamy na papierze pergaminie lub siatce, do chwili gdy lukier wyschnie.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pieczemy słodkie drożdżówki


7 komentarzy:

  1. genialny pomysł, dzkie ze sie z nim podzieliłaś :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie tylko dzieci lubią drożdżówki;) Takie to ja z chęcią skradnę:))Uwielbiam ser w drożdżówkach!

    OdpowiedzUsuń
  3. O proszę, ostatnio robiłem podobne, tylko okrągłe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne drożdżówki! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly