czwartek, 12 marca 2015

Drożdżówki z serem



Drożdżówki to chyba przysmak wszystkich, a zwłaszcza dzieci. U mnie na Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :)






Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania)
3 łyżki cukru
3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
70g masła
100ml mleka (w temperaturze pokojowej)
2 jajka
Szczypta soli

Masa serowa:
250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce)
4 łyżki słodkiej śmietany lub mleka
2 – 3 łyżki cukru
2 żółtka
Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy

Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka wody

Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, wszystko razem mieszamy i robimy dołek. Masło rozpuszczamy, wlewamy do dołka z mąki, po czym dodajemy pozostałą połowę mleka, jajka i wyrośnięte drożdże. Całość razem mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.

Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otarta skórkę z cytryny.
Twaróg można również przygotować blenderem, wystarczy w wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę i zmiksować.

Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką, podsypujemy niewielką ilością mąki (tak, by ciasto nie kleiło się do rąk) i jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra i kroimy nożem na kwadraty lub wykrawamy dużą szklanką koła. Można też urywać po kawałku ciasta i formować ręcznie nieduże placuszki. Drożdżówki układamy na papierze pergaminie, pozostawiając między nimi odstępy, by ciastka się nie skleiły. Na środek każdego ciastka nakładamy łyżeczką lub szprycą porcję sera. Drożdżówki pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut, by wyrosły.

Jeśli nie chcemy lukrować drożdżówek, przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym białkiem, by po upieczeniu miały ładniejszą fakturkę.

Drożdżówki pieczemy na złoty kolor około 15 minut w 180C.


Po upieczeniu i przestudzeniu drożdżówek robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i wodę, po czym mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzla pokrywamy drożdżówki i pozostawiamy na papierze pergaminie lub siatce, do chwili gdy lukier wyschnie.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pieczemy słodkie drożdżówki


8 komentarzy:

  1. genialny pomysł, dzkie ze sie z nim podzieliłaś :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie tylko dzieci lubią drożdżówki;) Takie to ja z chęcią skradnę:))Uwielbiam ser w drożdżówkach!

    OdpowiedzUsuń
  3. O proszę, ostatnio robiłem podobne, tylko okrągłe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne drożdżówki! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. youtube.com, YouTube, TikTok and more
    Watch all YouTube videos on YouTube by the use of this YouTube channel. youtube to mp3 conconventer If you want to learn more about the different kinds of videos, let us help you find a

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly