czwartek, 30 października 2014

Kartacze – kluski tarte z mięsem


Kluski tarte z mięsem, czyli kartacze lub cepeliny są popularnym daniem kuchni litewskiej i kuchni północno – wschodniej Polski (zwłaszcza Suwalszczyzny). Niestety nie było mi dane nigdy jeść takich oryginalnych kartaczy, ale jeśli wybiorę się w rejony z których słyną, na pewno je spróbuję, a tymczasem podaję przepis :)






Kluski tarte:
Około 1 kg ugotowanych ziemniaków
Około ½ kg surowych ziemniaków 
1 jajko
4 – 8 łyżek mąki pszennej (dałam 6 łyżek – około 15 dag)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczka soli

Farsz:
Ok. ½ kg mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka) gotowanego lub surowego
1 jajko
1 średnia cebula
Sól
Pieprz
Majeranek
Ewentualnie 1 ząbek czosnku

Kartacze można podawać z:
Smażoną cebulką i skwarkami
Masłem
Dowolnymi sosami np. grzybowym


Ugotowane mięso, cebulę (i ewentualnie czosnek) mielimy maszynką lub drobno siekamy nożem. Dodajemy do nich jajko i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli farsz z gotowanego mięsa jest suchy, dolewamy do niego rosołu, który pozostał po ugotowanym mięsie lub wody. 

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez prasę. Surowe ziemniaki trzemy na bardzo drobnych oczkach tarki, po czym przekładamy do sita wyłożonego gazą lub pieluchą tetrową i wyciskamy z nich do osobnego naczynia sok. Odstawiamy go na około 15 minut, by skrobia opadły na dno. Następnie sok delikatnie zlewamy, a pozostałe na dnie skrobia dodajemy do tartych ziemniaków.

Surowe i ugotowane ziemniaki, skrobia, jajko, obie mąki i sól wyrabiamy razem na jednolitą masę. Ilość mąki pszennej zależy od rodzaju ziemniaków, więc na początek dodajemy około 4 łyżek, a później w razie potrzeby dosypujemy więcej. Ciasto ma być miękkie, ale ważne by nie kleiło się do rąk.

Gotowe ciasto na kluski formujemy w jeden duży i niezbyt długi wałek, z którego kolejno ukrawamy na dłoń niewielkie plastry lub urywamy po kawałku i spłaszczamy. Następnie na ciasto nakładamy farsz i dobrze zlepiając ciasto formujemy okrągłe lub podłużne kluski. Po uformowaniu najlepiej od razu je ugotować lub chociaż podgotować, by pyzy nie sczerniały.


W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, gdy się zagotuje pojedynczo wkładamy kartacze (ważne by woda nie przestawała wrzeć). Kartacze gotujemy na wolnym ogniu od zagotowania około 10 minut (w przypadku mięsa surowego gotujemy nieco dłużej).

Ugotowane kartacze wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i podajemy okraszone wybranymi przez nas dodatkami, zazwyczaj ze smażoną cebulką i skwarkami. Ja uwielbiam je z samym masłem, ale dobrze smakują też z sosem grzybowym.

Kartacze po ugotowaniu lub podgotowaniu można zamrozić, jeśli porcja jest zbyt duża lub jeśli potrzebujemy alternatywny obiad :)







R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 komentarzy:

  1. świetne na obiad, dawno nie robiłam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. oesuuuuu, uwielbiam, kocham, ale nie robiłam, bo leń, bo czas....a tu u Ciebie takie piękne, pełne.....zazdroszczę!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię, robię i zrobić nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają zachęcająco;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie kartacze, pycha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwe kartacze z suwalszczyzny.... z tamtych rejonów pochodzę... zero mąki i jajek do masy ziemniaczanej... i nie może być więcej ziemniaków gotowanych od surowych ( na 1 kg surowych około 300g gotowanych)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za dobre rady :) jak już pisałam wcześniej w opisie, może kiedyś spróbuję tych prawdziwych no i wtedy zrobię :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Uwielbiam kartacze :) świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a cepeliny? a pyzy z mięsem, jaka jest różnica?

    OdpowiedzUsuń
  9. 2-lata temu jadlam takie w BIESZCZCZADACH w BALIGRODZIE w przydroznej resstauracji, byly wspaniale !!, jeszcze kiedys tam wroce, a poki co zabiore sie sama moze sie uda,pozdrawiam aa Twoje cud -malina i napewno pyszne!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly