piątek, 17 października 2014

Trufle rumowo – kokosowe


Szukałam pomysłu na coś słodkiego bez pieczenia, zobaczyłam herbatniki i stwierdziłam, że najlepsze i najszybsze będą trufle. No i rzeczywiście, wszystko poszło szybko i sprawnie, łącznie z jedzeniem :)





Składniki:
70g masła 82%
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru pudru
2/3 szklanki mleka
300g herbatników
Ok. 100g kokosu
Aromat rumowy lub kieliszek rumu 20ml (lub inny aromat)

Herbatniki dobrze pokruszyć lub zmiksować. Masło, kakao, cukier puder i mleko razem zagotować. Do ugotowanej masy dodać aromat lub rum, a następnie stopniowo dodawać pokruszone herbatniki i mieszać łyżką. Gdy masa dobrze się połączy, formować ręcznie niewielkie kulki (kulać jak kluski), a następnie obtaczać w kokosie. Najlepiej kokos wsypać do niewielkiej miski z wysokimi brzegami, lub do garnuszka i po uformowaniu wszystkich kulek, każdą z osobna wrzucać do naczynia z kokosem i energicznie nim mieszać. Obtaczanie w ten sposób idzie bardzo szybko, a trufle zachowują ładny kształt i kokos jest równomiernie rozprowadzony.

Gotowe trufle układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową, tak by się nie stykały i pozostawiamy tak na kilka godzin by przeschły. 



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Imieniny u cioci

7 komentarzy:

Printfriendly