Pieczarki ze śmietanką to specjalność mojego taty. Tak przyrządzony sos wspaniale smakuje z makaronem, jak również z pieczywem. Nadaje się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :)
Składniki:
3/4 kg pieczarek
*2 kawałki kiełbasy śląskiej
1 duża cebula
30g margaryny
Ok.1 łyżeczka natki pietruszki
400 ml śmietany kremówki
Sól, pieprz
Gotowy sos można podawać z makaronem, pieczywem, ziemniaczkami lub kaszą- w zależności od tego jak lubicie :)
Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu co pewien czas mieszając. Po około 7-10 minutach wrzucamy kiełbasę i cebulę, lekko solimy i smażymy kolejne 5 minut, po czym całość podlewamy śmietaną. Smażymy jeszcze około 10 minut, wówczas ze śmietanki powstanie gęstawy sosik. Na koniec całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, oraz pietruszką, która sprawia, że pieczarki stają się jeszcze lepsze :)
Moja wersja z makaronem wstążkowym :)
R E K L A M A | ||
Moja mama zawsze robiła taki sosik do ziemniaków. Pychotka! Ja robię go tak jak Ty do makaronu. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pieczarkowej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa ja dziękuję za nową inspirację :) dodam ją do posta :)
OdpowiedzUsuń