czwartek, 19 kwietnia 2012

Śmietankowe pieczarki, z kiełbaską lub bez


Pieczarki ze śmietanką to specjalność mojego taty. Tak przyrządzony sos wspaniale smakuje z makaronem, jak również z pieczywem. Nadaje się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :)

Składniki:
3/4 kg pieczarek
*2 kawałki kiełbasy śląskiej
1 duża cebula
30g margaryny
Ok.1 łyżeczka natki pietruszki
400 ml śmietany kremówki
Sól, pieprz

Gotowy sos można podawać z makaronem, pieczywem, ziemniaczkami lub kaszą- w zależności od tego jak lubicie :)

Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu co pewien czas mieszając. Po około 7-10 minutach wrzucamy kiełbasę i cebulę, lekko solimy i smażymy kolejne 5 minut, po czym całość podlewamy śmietaną. Smażymy jeszcze około 10 minut, wówczas ze śmietanki powstanie gęstawy sosik. Na koniec całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, oraz pietruszką, która sprawia, że pieczarki stają się jeszcze lepsze :)

Moja wersja z makaronem wstążkowym :)



R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

  1. Moja mama zawsze robiła taki sosik do ziemniaków. Pychotka! Ja robię go tak jak Ty do makaronu. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pieczarkowej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja dziękuję za nową inspirację :) dodam ją do posta :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly