poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Babka migdałowa z czekoladową wiórą :)



Babka migdałowa z wiórkami czekoladowymi to nowy, fajny pomysł i na święta i wszelakie inne okazje :) Polecam bo jest pyszna :)

Składniki:
250g margaryny
1 ½ szklanki cukru
6 jajek
1 ½ szklanki mąki
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g drobno mielonych migdałów
100g wiórek czekoladowych
2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :)

Dodatkowo:
2 łyżki cukru pudru do posypania

Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę.

Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne.


Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny.

* ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej


R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Printfriendly