czwartek, 5 kwietnia 2012

Keks z bakaliami

 
Tradycyjny keks nic dodać nic ująć ;) i co się tu dużo rozpisywać :)

Keks:
250g margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
około szklanka bakalii  (orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej, śliwek, fig etc.)
¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki)
*można dodać 1 łyżkę suchego maku
*ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę

Lukier:
 ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier

Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki keksówki.


Pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut.
Wystudzone ciasto polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając łyżeczką cukier puder z mlekiem.







R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



1 komentarz:

  1. nie przepadam za keksem, ale moja mam owszem, i ciagle probuje nowych , wiec pokaze jej ten przepis ;)
    Pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly