Keks:
250g margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
około szklanka bakalii (orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej, śliwek, fig etc.)
¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki)
*można dodać 1 łyżkę suchego maku
*ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę
Lukier:
ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier
Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki keksówki.
Pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut.
Wystudzone ciasto polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając łyżeczką cukier puder z mlekiem.
R E K L A M A | ||
nie przepadam za keksem, ale moja mam owszem, i ciagle probuje nowych , wiec pokaze jej ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com