Pigwowiec japoński, czyli potocznie przez nas zwana „pigwa”
jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza
przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem
bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie
nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub
użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy idealnie
sprawdza się do słodzenia i zakwaszania herbaty, nadaje jej wyjątkowy smak.
Składniki:
½ kg pigwowca japońskiego „pigwy”
około 2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
Owoce pigwowca myjemy, przekrawamy, obieramy z gniazdek
nasiennych i kroimy w ząbki lub kostki. Pokrojone owoce wsypujemy do dużego słoja
(pojemności około 1 litra) i zasypujemy cukrem. Słój szczelnie zakręcamy i
mocno nim potrząsamy, by cukier równomiernie się rozprowadził.
Słój z pigwą
pozostawiamy na kilka godzin, po czym znowu nim potrząsamy. Im częściej
potrząśniemy słojem, tym szybciej cukier się rozpuści i syrop będzie gotowy.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, owoce pigwowca
przekładamy do małych słojów i zalewamy syropem. Jeśli słoje nie są do końca pełne,
można je uzupełnić niewielką ilością wody. Słoje szczelnie zakręcamy i
sprawdzamy czy są szczelne, a następnie pasteryzujemy (słoje układamy na
ściereczce w dużym garnku, zalewamy ciepłą wodą do połowy ich wysokości i
przykrywamy pokrywą) około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Po zagotowaniu
słoje pozostawiamy jeszcze przez około godzinę w garnku, w którym się gotowały,
po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Po otworzeniu słój z syropem
przechowujemy w lodówce.
R E K L A M A | ||
Nie robiłam nigdy takiego syropu, ale musi być świetny :)
OdpowiedzUsuńto już wiem co zrobię z pigwy, którą mam w ogrodzie :D
OdpowiedzUsuńCiekawy ten syrop, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
bardzo interesujący przepis, zapisuję sobie do wypróbowania, jestem ciekawa jego smaku :) pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńMam w ogrodzie pigwę, ale pigwowiec jest lepszy do tego typu przetworów. Syrop musi być świetny do zimowej herbatki :)
OdpowiedzUsuńPigwa również super się sprawdza, tylko ma bardziej słodki - gruszkowy posmak. Bardzo ją lubię :)
Usuńja robiłam jest super. zastępuje cytrynę
OdpowiedzUsuńZrobiłam bardzo ładnie pachnie i jest smaczny -polecam ...
OdpowiedzUsuń