Jak już kiedyś wspominałam, mam wielką (by nie powiedzieć
ogromną :) słabość do słodyczy zwanych Rafaello. Tym razem postanowiłam zrobić
ciasto o tej dźwięcznej nazwie. Poza nazwą, smak kremu jest bardzo podobny do
tego we wnętrzu pralinek. Ciasto polecam zwłaszcza tym, którzy lubią ciasta bez
pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej
autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :)
Składniki:
400g herbatników (np. 8 opakowań po 50g, w każdym 10
herbatników, czyli 80 sztuk herbatników)
200g kokosu
300g masła 82%
2 łyżeczki cukru waniliowego
Krem budyniowy:
1250 ml mleka 3,2%
5 płaskich łyżek mąki pszennej
5 mocno czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
4 żółtka
1 1/3 szklanki cukru
Do dekoracji:
Kokos, migdałowe płatki, całe migdały
Litr mleka zagotowujemy. W 250ml mleka mieszamy żółtka z
obiema mąkami, by nie było grudek. Jeśli ciężko jest się pozbyć grudek,
najlepiej przelać zawiesinę przez sito. Do gotującego się mleka wsypujemy
cukier, mieszamy by się rozpuścił, a następnie wlewamy mieszaninę z obu mąk. Budyń
dobrze mieszamy, aż się zagotuje. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. Jeśli
gotował się w garnku z grubym dnem najlepiej przelać go do innego naczynia, by
szybciej przestygł.
Miękkie masło miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą
masę, stale miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Gdy masa będzie jednolita
i bez grudek, dodajemy kokos i dobrze mieszamy.
Ciasto można zrobić w blaszce lub na dużej desce. Plusem dla
blaszki jest to, że nie trzeba się bawić w wyrównanie brzegów. Średnią blaszkę
(około 23x34cm) lub deskę wykładamy pergaminem, a następnie układamy warstwę
herbatników. Na mojej średniej blaszce wychodziło około 26 herbatników na jedną
warstwę (odpowiednio przyciętych i dołamanych) Herbatniki przekładamy kremem
budyniowym. Pierwsze dwie warstwy niezbyt dużą ilością kremu, większość
pozostawiamy na wierzch ciasta (większą połowę na dwie pierwsze warstwy,
mniejszą na wierzch ciasta).
Wierzch ciasta dekorujemy według uznania.
W wersji najszybszej wystarczy posypać wiórkami kokosowymi
lub płatkami migdałów.
W wersji rozszerzonej można:
- płatki migdałowe lub wiórki kokosowe wrzucić na rozgrzaną
patelnie i je lekko zrumienić (pamiętając o mieszaniu), po czym przesypać na
talerz, pozostawić do przestygnięcia i zimnymi posypać ciasto. Podpieczone migdały
i kokos mają bardziej intensywny smak,
- całe migdały można obrać ze skórki, w tym celu należy je
wrzucić do garnka z wrzątkiem, zagotować i zostawić na kilka minut. Następnie
wodę odlewamy i zdejmujemy migdałowe skórki. Przed ułożeniem na cieście migdały
najlepiej pozostawić na chwilę, by przeschły. Można ułożyć na papierowym
ręczniku.
Gotowe udekorowane ciasto delikatnie przykrywamy folią lub
pergaminem, tak by krem się nie przykleił (można sobie pomóc wbijając wykałaczki,
jeśli jest taka potrzeba :) Ciasto wkładamy do lodówki, by stężało. Najlepiej
przechowywać je cały czas w lodówce, dzięki czemu dłużej utrzyma świeżość,
zwłaszcza w ciepłe dni.
Ciasto robione w blaszce najlepiej po kilku godzinach z niej
wyjąć, by ciasto nie przyjęło zapachu blachy. Ciasto pozostawiamy na desce lub
czymś sztywnym, przykryte.
R E K L A M A | ||
To jedno z moich absolutnie ulubionych ciast, łatwe w przygotowaniu, bez pieczenia, no i takie pyszne:)
OdpowiedzUsuńJeju, jeju a cóż to za piękna Biała dama:)? Pysznie wygląda ach jak ja lubię to ciasto...Też lubię Rafaello no i w ogóle kokos w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie :) Musiało rozpływać się w buzi :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciacho :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pyszne ciacho, no i szybkie w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuń