Malinówka to nalewka o cudownych smaku i zapachu. Jedna z
ulubionych nalewek praktycznie całej naszej rodziny i otoczenia. Chyba nie znam
osoby, której by nie smakowała. Używam jej zazwyczaj jako nalewkę leczniczą,
zwłaszcza gdy atakuje przeziębienie i grypa. Doskonale się sprawdza i świetnie
rozgrzewa, zwłaszcza w wersji na spirytusie :)
poniedziałek, 29 września 2014
piątek, 26 września 2014
Nalewka z pigwy japońskiej
Owoce pigwowca japońskiego, wyglądają jak małe żółte
jabłuszka i różnią się smakiem od tradycyjnej pigwy, są kwaśne i zbliżone
smakiem do cytryny. Pigwa praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo (jest
bardzo twarda), ale można zastosować ją jako dodatek do herbaty, czy zrobić z
niej pyszny syrop lub nalewkę. Pigwowiec jest bardzo bogaty w witaminy i
składniki mineralne, dzięki czemu można używać go jako lekarstwa przy
przeziębieniu. Nalewka z pigwy japońskiej ze względu na wspaniały smak i aromat
uważana jest za jedną z najlepszych nalewek, więc gorąco polecam :)
czwartek, 25 września 2014
Papryka w słoju – dodatek do leczo i innych dań
Lubię robić różne dania jednogarnkowe, zupy i sosy z
dodatkiem papryki, dlatego kilka lat temu postanowiłam wrzucić paprykę do
słojów. Głównym powodem dla którego zaczęłam taką zabawę, była cena papryki,
która w sezonie jest niska, bo kosztuje około 3 – 4 złote za kilogram, zimą zaś
papryka kosztuje nawet 15 złotych. Póki sezon trwa polecam wpakowanie papryki w
słoje, by było na ten czas, gdy zdrożeje :)
poniedziałek, 22 września 2014
Proste ciasto ucierane ze śliwkami
Ten przepis na ciasto ze śliwkami wymyśliłam specjalnie pod
moją mamę, która nie przepada za ciastami zagniatanymi ręcznie. Ciasto
można wyrobić widelcem lub przy pomocy miksera. Jest bardzo proste i szybkie w
wykonaniu, poza tym nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Mamie ciasto tak się spodobało, że praktycznie piecze go cały czas na okrągło, a więc śliwki królują :)
czwartek, 18 września 2014
Aromatyczne maliny z cukrem na zimę (mrożone)
Będąc na wakacjach u rodziny w Niemczech, dostaliśmy od
sąsiadki pochodzącej z Kazachstanu, słój mrożonych malin. Powiem szczerze byłam
bardzo zaskoczona ich smakiem i zapachem, bo smakowały jak świeżutkie maliny
prosto z krzaka. Zwykle moje przetwarzanie malin to było robienie kompotów, ale
jednak po przegotowaniu malina traci aromat i nie smakuje już tak dobrze, poza tym dodatkowym
plusem takiego przetwarzania jest to, że można zamrozić dowolną ilość malin, a
jeśli ma się swoje w ogródku, to można co pewien czas przygotować słój i
zamrozić, a w kompoty z małą ilością owoców nie opłaci się bawić. Jeśli macie
maliny i miejsce w zamrażalniku polecam wypróbować ten sposób.
Maliny zrobione w taki sposób doskonale sprawdzają się jako
dodatek do herbaty (około 2 łyżeczki na szklankę), ale można użyć je również do
koktajli, ciast, deserów, lodów etc.
Sałatka z sześciu jarzyn do słoja
Ta sałatka to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Przepis
moja mama dostała od sąsiadki i tak to się zaczęło :) Pamiętam, że w
dzieciństwie nigdy nie umieliśmy się jej najeść i stanowiła nie tylko dodatek
do obiadu, ale również dodatek do hot dogów, czy kanapek z opiekacza, wówczas
wyciskało się zalewę, by sałatka nie była taka mokra. Od kilku lat wracam do
tych starych, sprawdzonych smaków i przyznam szczerze, warto mieć taką smaczną
sałatkę schowaną w spiżarni na czarną godzinę :)
piątek, 12 września 2014
Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez
Dostałam ostatnio dość sporo cukinii, większą część
przetworzyłam na sałatki, a z tego co mi zostało postanowiłam zrobić placuszki,
których szczerze mówiąc jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, a jako że jestem
maniakiem placuszkowym, to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :)
Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po
wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać ziemniaki, które
idealnie się komponują z cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym
warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje
rewelacyjnie i tak właśnie jest w przypadku tych puszystych placuszków.
czwartek, 11 września 2014
Sałatka z cukinii z papryką, ogórkami i cebulą
Dostałam w prezencie dużą ilość
cukinii, potem znalazło się również kilka sposobów na to co z nią zrobić.
Jednym z nich była właśnie ta sałatka do słoja, którą będę się zajadać przez
dość długi czas, bo zrobiłam ją z 6 kilogramów cukinii, jak było w przepisie.
Stwierdziłam, że ta porcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną
wersję o połowę, bo dla większości osób chyba bardziej się taka opcja sprawdzi.
czwartek, 4 września 2014
Ogórki w zalewie musztardowej i z Curry
Pikle w zalewie musztardowej doskonale sprawdzają się jako
dodatek do różnych dań, ale można je również użyć jako przystawkę na różnego rodzaju
imprezy. Smak i kolor ogórków w dużym stopniu zależy od rodzaju musztardy jaki
użyjemy. Jeśli jesteście miłośnikami Curry, możecie również dodać tej przyprawy,
o czym piszę poniżej. Ja zrobiłam kilka słojów z samą musztardą i kilka z dodatkiem
Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :)