piątek, 25 kwietnia 2014

Zupa szczawiowa z grzankami i jajkiem


Moje dzieciństwo jest nierozłączne z zupą szczawiową, wtedy razem z moją sąsiadką Magdą robiłyśmy pierwsze nasze eksperymenty kulinarne. Miałyśmy wtedy może po 8 – 9 lat i wpadłyśmy na pomysł, by ugotować zupę szczawiową na ognisku. Przyniosłyśmy wszystkie potrzebne składniki i naczynia. Rozpaliłyśmy ognisko, a gdy już dobrze się paliło, położyłyśmy na nie taką wielką metalową skrzynię – siatkę, na niej poustawiałyśmy garnki. W jednym gotowała się zupa szczawiowa, a w drugim jajka. Na patelni piekłyśmy grzanki. Wszystkiego wystarczyło dla około 10 osób. Szczawiowa wyszła wtedy rewelacyjnie. Zjedliśmy ją na ogrodzie, a na świeżym powietrzu jak wiadomo wszystko smakuje lepiej i apetyt jest większy. Na koniec pozostało nam to najgorsze, czyli zmywanie. Garnki były tak okopcone, że ciężko było je umyć, ale najważniejsze że zupa wyszła pyszna i że teraz jest co wspominać :)

czwartek, 17 kwietnia 2014

Pomarańczowa babka z łezką


Babki to tradycyjny wypiek u nas na święta.  Tym razem postanowiłam, że zrobię pomarańczową, ale w sumie wszystko jedno, czy dodamy aromat pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy, czy rumowy. Przepis pod względem smaku można dowolnie modyfikować, a każda baba jest pyszna :)

Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez


Śledzie są w moim domu obowiązkowym przysmakiem na każde święta. Zazwyczaj robi się śledzie według poniższego przepisu (tzw. ślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek rybnych, rolmopsów i śledzi opiekanych.

wtorek, 15 kwietnia 2014

Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji


Poszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka razy, więc gorąco polecam :)

sobota, 12 kwietnia 2014

Chrupiące karmelkowe blondies z orzechami włoskimi


Jak dla mnie amerykanie to specjaliści w pieczeniu różnych kruchych ciast i ciasteczek, które nie wymagają dużego nakładu czasu pracy, a można je pewien czas przechowywać, zwłaszcza jeśli chodzi o kruche amerykańskie ciasteczka z czekoladą, czyli takie nasze pieguski. Jeśli chodzi o ciasta, to najpopularniejsze są brownies i blondies, na których upieczenie jeszcze nie raz się pokuszę, gdyż można je niesamowicie modyfikować i chyba zawsze się udają :)

czwartek, 10 kwietnia 2014

Samoa Blondies – piernikowe ciasto z kajmakiem i kokosem na styl amerykański


Miało być Samoa brownies, czyli brązowe ciasto – coś na styl murzynka albinosa ( z blond włosami, czyli z jasną masą na wierzchu), a wyszło blondies, czyli powiedzmy jasne ciasto, tak szczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :)

Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków krówek idealne.

Ps. Można je dodatkowo wzbogacić migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi. Ale samo ciasto również smakuje pysznie.