Miało być Samoa brownies, czyli brązowe ciasto – coś na styl murzynka albinosa ( z blond włosami, czyli z jasną masą na wierzchu), a wyszło blondies, czyli powiedzmy jasne ciasto, tak szczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :)
Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków krówek idealne.
Ps. Można je dodatkowo wzbogacić migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi. Ale samo ciasto również smakuje pysznie.
330g margaryny lub masła
1 szklanka cukru brązowego (lub białego)
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
½ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 ½ szklanki mąki
Wierzch:
400g krówek lub masy krówkowej (kajmaku)
70g masła
100g kokosu
Do ozdobienia ciasta można ewentualnie zrobić polewę.
Polewa:
40g czekolady
40ml mleka lub wody
Tłuszcz rozpuszczamy, by był płynny, ale nie gorący. Następnie dodajemy brązowy cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę i całość dobrze mieszamy widelcem lub łyżką, by powstała jednolita masa.
Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180⁰C.
Krówki lub masę krówkową rozpuszczamy z masłem w garnku. Gdy masa zacznie się gotować dodajemy kokos i całość razem mieszamy łyżką, a następnie rozsmarowujemy równomierni po ciepłym cieście i pozostawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, a następnie zagotowujemy razem z mlekiem, cały czas mieszając, by powstała jednolita masa. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy łyżkę lub dwie wody i jeszcze raz zagotowujemy.
Gotową polewą przyozdabiamy ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.
R E K L A M A | ||
wygląda smacznie:) zapisuję przepis:D
OdpowiedzUsuńojk, ojk...pierwsze słyszę, ale to wynika z faktu, że ja ciastowa nie jestem, bo lewe łapy mam, ale ...powiem teściowej, żeby mi zrobiła;p
OdpowiedzUsuńTo ciasto idealne dla mnie!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPyszne:)
OdpowiedzUsuńFanatyczka krówek to ja , więc ciasto dla mnie w 100% :D Na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńaaaa... kajmak + kokos jestem kupiona:) Musi bajecznie smakować..
OdpowiedzUsuńsmakuje, mama zrobiła;))) pyszne!
OdpowiedzUsuńOlcia fajnie masz, że masz kogoś od pieczenia :) cieszę się, że ciacho smakowało i pozdrawiam :)
Usuń