Zupa pieczarkowa, to jedna z moich ulubionych zup. W moim domu rodzinnym robiliśmy ją zawsze na Boże Narodzenie (ale nie tylko). Nie wiem w zasadzie skąd wzięła się u nas taka tradycja, w każdym razie, jak dla mnie pieczarkowa jest the best! Polecam więc :)
Składniki:
½ kg pieczarek
1 litr wody (lub wywaru mięsnego)
1 średnia cebula
1 bulion w kostce
1 łyżeczka soli
Pieprz do smaku
3 łyżki słodkiej śmietany (30% lub 12%)
1 łyżka mąki (+ ½ szklanki wody)
Natka pietruszki
Maggi
Ok. 30g masła
Dodatkowo:
2 kromki chleba (najlepiej czerstwego)
margaryna
Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w plasterki. Pokrojone pieczarki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut od zawrzenia. Najlepiej pod koniec czasu gotowania, sprawdzić czy pieczarki są już miękkie. Obraną cebulę, kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy w rondelku z niewielką ilością masła.
Pod koniec gotowania, dodajemy zeszkloną cebulkę, bulion i mieszaninę rozmieszanej wody z mąką. Zupę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej śmietanę* i przyprawiamy pieprzem i maggi do smaku. Przed samym podaniem dodajemy do niej poszatkowaną natkę pietruszki.
* jeśli chcemy mieć pewność, że śmietana nam się nie zwarzy, najlepiej do chochli wlać trochę zupy i dodawać po trochu śmietanę, na przemian z gorącą zupą z garnka, cały czas mieszając.
Następnie robimy grzanki.
Czerstwy chleb kroimy w kosteczki i wrzucamy na rozpuszczoną na patelni margarynę. Smażymy, co pewien czas mieszając, do momentu gdy grzanki będą mieć rumiany kolor. Grzankami posypujemy zupę i jest gotowa do spożycia :)
R E K L A M A | ||
Takie grzanki pamietam z dzieciństwa. Mama robiła je do grochówki. Muszę odświeżyc tę tradycję! Zawsze mi smakowały:)
OdpowiedzUsuńmoja mama też je robiła i pamiętam z dzieciństwa, ze czesto jak mieliśmy ochote "na coś" to często je robiliśmy :)
Usuń