Do zrobienia marchewkowych pancakes zainspirowała mnie koleżanka Iga, która obecnie studiuje, w Krakowie, a jak wiadomo studenci potrzebują czegoś na szybko :) Jeśli chodzi o smak marchewki, to podobnie jak w cieście marchewkowym, jest on praktycznie niewyczuwalny, ale za to mamy placuszki z witaminą A :)
Składniki:
1 szklanka mleka
1 jajko
2 szklanki mąki
1 szklanka marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Dodatkowo:
Syrop klonowy, syrop z mniszka lub miód
owoce
Ew. śladowe ilości oleju
Marchewkę trzemy bardzo drobno na tarce lub miksujemy w blenderze na papkę. Następnie wszystkie składniki, czyli marchewkę, mleko, jajko, mąkę, proszek do pieczeni i sodę, mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa.
Pancakes pieczemy na teflonowej patelni bez tłuszczu lub jeśli mamy patelnie, do której lubi przywierać, to smarujemy ją co pewien czas niewielką ilością oleju.
Upieczone pancakes podajemy z syropem, miodem i owockami :)
R E K L A M A | ||
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz