czwartek, 2 kwietnia 2015

Sernik z brzoskwiniami na biszkoptach


Uwielbiam serniki i mogłabym je piec i jeść bez końca. Przepisów jest bardzo dużo, a ten na biszkoptach z brzoskwiniami, kojarzy mi się z czasem gdy miałam naście lat i odwiedzała nas znajoma, która miała w zwyczaju przyjeżdżać z sernikiem, fajni tacy znajomi, a serniczek przepyszny :)






Składniki:
750g twarogu półtłustego
1 1/3 szklanki cukru
15 dag masła
6 jajek
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Skórka otarta z 1 cytryny (można pominąć)

Dodatkowo:
1 duża puszka brzoskwiń
Około 150g (20 sztuk) okrągłych biszkoptów
około 50g rodzynek
1 – 2 łyżki mąki

Polewa:
40g czekolady
40ml mleka
(Jeśli ktoś woli oblać cały sernik, wtedy 100g czekolady i 100ml mleka)
Do dekoracji użyłam posypki z białej łamanej czekolady


Twaróg mielimy dwukrotnie maszynką, przeciskamy przez praskę lub mielimy malakserem.
Białka oddzielamy od żółtek.

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm, można ją tradycyjnie wysmarować dobrze tłuszczem (spód i boki). Ja tym razem spód tortownicy wyłożyłam papierem pergaminem, a boki wysmarowałam delikatnie margaryną i również wyłożyłam papierem, co sprawiło, że boki ciasta były gładkie i nieuszkodzone przy wyjmowaniu. Wystarczy wyciąć prostokątny pas papieru, nieco wyższy niż tortownica, następnie przyłożyć do wysmarowanych brzegów tortownicy, a na łączeniach złączyć papier przy użyciu szpilki.

Spód tortownicy wykładamy biszkoptami.


Brzoskwinie wyjmujemy z syropu i układamy na durszlaku lub sicie, by ociekły z nadmiaru płynu. 

Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i żółtkami, a następnie dodajemy budyń i stopniowo zmielony twaróg. Miksujemy tak długo, aż masa dobrze się połączy i pozbędziemy się grudek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, w wysokim naczyniu na sztywną pianę. Następnie łączymy obie masy, przekładając po trochu ubite białka do masy serowej i mieszając delikatnie łyżką lub miksując na średnich obrotach. Na koniec, gdy obie masy są już dobrze połączone, dodajemy skórkę otartą z cytryny i jeszcze raz mieszamy lub miksujemy.

Około 1/3 masy powoli wylewamy łyżką lub chochlą na biszkopty.  Brzoskwinie kroimy w księżyce i układamy na masie serowej.


Rodzynki płuczemy ciepłą wodą, lekko osuszamy, a następnie wrzucamy do szklanki z mąką, potrząsamy, by rodzynki obtoczyły się w mące i wrzucamy do reszty masy serowej. Pozostałą część masy wylewamy na brzoskwinie.


Sernik pieczemy w 180C przez około 80 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu sernik można oblać polewą czekoladową.

Rozdrobnioną czekoladę wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wylewamy polewę na ciasto, rozprowadzamy i ewentualnie dekorujemy posypkami lub kokosem. Sernik pozostawiamy w chłodnym miejscu, by polewa stwardniała.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wielkanocne Wypieki

Wielkanocne Smaki - edycja V

Wielkanocne Smaki - edycja V

Wegetariańska Wielkanoc 2015

3 komentarze:

  1. Piękny sernik i masz rację w sam raz na Wielkanoc :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również bardzo lubię serniki, jutro zabieram się za swój krakowski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, pycha sernik!Też w tym roku robiłam z brzoskwinią, tyle że na kruchym z orzechami. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly