Pieguska, czyli babkę z makiem na białkach postanowiłam upiec
już dość dawno temu, przy okazji pieczenia babki na białkach według przepisu siostry Anieli. Tak mi się wtedy wymyśliło, że w wersji z makiem ta babka będzie pyszna
i właśnie taka wyszła. Jeśli ktoś lubi może babkę posypać cukrem pudrem lub
zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone
brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość :)
Składniki:
3 szklanki mąki (niepełne)
8 białek
1 ½ szklanki cukru
250g masła 82%
¾ szklanki mleka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego
2/3 szklanki maku (całego)
Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy do niego mleko.
Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie ciągle miksując dodajemy
cukier i cukier waniliowy. Po około 5
minutach, wlewamy powoli cienkim strumieniem letnią, prawie zimną mieszankę
masła z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Na koniec dodajemy mak, jeszcze chwilę miksujemy, po czym przelewamy
ciasto do dobrze wysmarowanych tłuszczem i ewentualnie wysypanych bułką tartą, dwóch
podłużnych
form na babki (średniej wielkości około 11 x 25cm).
Babki makowe pieczemy w 180⁰C
około 60 – 80 minut.
Uwaga: podczas pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika,
może to spowodować zakalca.
Z pozostałych żółtek
można między innymi upiec:
- pączki.
R E K L A M A | ||
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńPyszny :) Kiedyś jadłam :))
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś i było pyszne. Twoje wygląda wspaniale, ochoty mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Kolejna fajna babka:)
OdpowiedzUsuńOlu, ta babka jest przepyszna!!! :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię mak, ciasta, ciasteczka....uwielbiam wręcz,no i oczywiście fajny, prosty przepis dla ciastoopornych;)
OdpowiedzUsuńAle nabrałyśmy ochotę na mak :D Ciacho wygląda super!
OdpowiedzUsuń