czwartek, 26 marca 2015

Piegusek na białkach


Pieguska, czyli babkę z makiem na białkach postanowiłam upiec już dość dawno temu, przy okazji pieczenia babki na białkach według przepisu siostry Anieli. Tak mi się wtedy wymyśliło, że w wersji z makiem ta babka będzie pyszna i właśnie taka wyszła. Jeśli ktoś lubi może babkę posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość :)






Składniki:
3 szklanki mąki (niepełne)
8 białek
1 ½ szklanki cukru
250g masła 82%
¾ szklanki mleka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego
2/3 szklanki maku (całego)

Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy do niego mleko.

Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie ciągle miksując dodajemy  cukier i cukier waniliowy. Po około 5 minutach, wlewamy powoli cienkim strumieniem letnią, prawie zimną mieszankę masła z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy mak, jeszcze chwilę miksujemy, po czym przelewamy ciasto do dobrze wysmarowanych tłuszczem i ewentualnie wysypanych bułką tartą, dwóch  podłużnych form na babki (średniej wielkości około 11 x 25cm).

Babki makowe pieczemy w 180C około 60 – 80 minut.

Uwaga: podczas pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika, może to spowodować zakalca.



Z  pozostałych żółtek można między innymi upiec:


R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Babki Wielkanocne 2015

Wielkanocne Wypieki

Wielkanocne Smaki - edycja V

Wielkanocne Smaki - edycja V

Bezglutenowa Wielkanoc

7 komentarzy:

  1. Pyszny :) Kiedyś jadłam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś i było pyszne. Twoje wygląda wspaniale, ochoty mi narobiłaś :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu, ta babka jest przepyszna!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię mak, ciasta, ciasteczka....uwielbiam wręcz,no i oczywiście fajny, prosty przepis dla ciastoopornych;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale nabrałyśmy ochotę na mak :D Ciacho wygląda super!

    OdpowiedzUsuń