czwartek, 10 kwietnia 2014

Samoa Blondies – piernikowe ciasto z kajmakiem i kokosem na styl amerykański


Miało być Samoa brownies, czyli brązowe ciasto – coś na styl murzynka albinosa ( z blond włosami, czyli z jasną masą na wierzchu), a wyszło blondies, czyli powiedzmy jasne ciasto, tak szczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :)

Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków krówek idealne.

Ps. Można je dodatkowo wzbogacić migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi. Ale samo ciasto również smakuje pysznie.




Składniki:
330g margaryny lub masła
1 szklanka cukru brązowego (lub białego)
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
½ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 ½ szklanki mąki

Wierzch:

400g krówek lub masy krówkowej (kajmaku)
70g masła
100g kokosu

Do ozdobienia ciasta można ewentualnie zrobić polewę.

Polewa:
40g czekolady
40ml mleka lub wody


Tłuszcz rozpuszczamy, by był płynny, ale nie gorący. Następnie dodajemy brązowy cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę i całość dobrze mieszamy widelcem lub łyżką, by powstała jednolita masa.

Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180⁰C.

Krówki lub masę krówkową rozpuszczamy z masłem w garnku. Gdy masa zacznie się gotować dodajemy kokos i całość razem mieszamy łyżką, a następnie rozsmarowujemy równomierni po ciepłym cieście i pozostawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, a następnie zagotowujemy razem z mlekiem, cały czas mieszając, by powstała jednolita masa. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy łyżkę lub dwie wody i jeszcze raz zagotowujemy.
Gotową polewą przyozdabiamy ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 komentarzy:

  1. wygląda smacznie:) zapisuję przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  2. ojk, ojk...pierwsze słyszę, ale to wynika z faktu, że ja ciastowa nie jestem, bo lewe łapy mam, ale ...powiem teściowej, żeby mi zrobiła;p

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto idealne dla mnie!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fanatyczka krówek to ja , więc ciasto dla mnie w 100% :D Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aaaa... kajmak + kokos jestem kupiona:) Musi bajecznie smakować..

    OdpowiedzUsuń
  6. smakuje, mama zrobiła;))) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olcia fajnie masz, że masz kogoś od pieczenia :) cieszę się, że ciacho smakowało i pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly