piątek, 15 listopada 2013

Racuszki z kwaśnego mleka siostry Anastazji


Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, a z kwaśnym mlekiem jeszcze nie robiłam, więc postanowiłam wypróbować przepis siostry Anastazji. Racuszki wyszły mięciutkie i pyszne. Polecam ten przepis na smaczny i niedrogi (studencki) obiad, śniadanie lub kolaję, a do tego szybki w przygotowaniu :)


Składniki:
½ litra kwaśnego mleka
2 jajka
35 – 40 dag mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Olej do smażenia

Kwaśne mleko, jajka, sól i sodę lub proszek, mieszamy razem z mąką, na jednolitą masę.


Racuszki pieczemy obustronnie na złoty kolor na oleju i podajemy z dżemem, cukrem pudrem lub kremem czekoladowym.




  Po więcej przepisów na wszelkiego rodzaju placuszki, racuszki i naleśniki zapraszam do zakładki "Placuszki"

R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...



Śniadania do pracy/szkoły

5 komentarzy:

  1. Pyszne. I niedrogie. I szybko się robi. I siostrę Anastazję uwielbiam :)
    Dziękuje za wpis w akcji :) Idealnie nadałby się jsezcze do akcji śniadanie do pracy :)
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyż zjem, pysznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję - lubię od czasu do czasu zrobić takie placuszki :P

    OdpowiedzUsuń
  4. wlasnie robie :D Ps. dodalam jeszcze olejek migdalowy mniami

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly