środa, 27 listopada 2013

Dip czosnkowy i/ lub ziołowy


Dip czosnkowy, czy ziołowy doskonale sprawdza się jako dodatek do kebabów, sharmy, pizzy, sałatek, frytek, czy chipsów. Jest prosty w zrobieniu i można go dowolnie modyfikować, w zależności od tego jakie mamy akurat składniki i czy chcemy mieć wersję normalną czy bardziej pikantną.


Składniki podstawowe:
1 duży jogurt naturalny                                                 
1 duży ząbki czosnku
1 płaska łyżka soli lub vegety
Pieprz                       

Składniki dodatkowe:
natka pietruszki i/ lub szczypiorek
Pieprz Cayenne (jeśli lubicie ostrzejszą wersję)

Dip przyrządzamy nieco wcześniej, gdyż musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do jogurty razem z solą i pieprzem.Całość razem mieszamy.


Jeśli mamy natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki, na co najmniej godzinę przed konsumpcją :)






R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Jogurt smakowy domowej roboty

9 komentarzy:

  1. Lubię maczać w takim grzanki albo sucharki :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dipy, nie lubię gotowców, takim domowym mogę się zajadać bez końca. I do tego czosnkowy mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o świetne:) nie robiłam kebaba w domu:d

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również robie na jogurcie - jest najlepszy i niezastąpiony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obserwuję i zapraszam do mnie :) u mnie dopiero początki ale i tak zapraszam :) http://agaslodziak.blogspot.com
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly