wtorek, 26 listopada 2013

Domowe bułeczki na kebab, burgery i nie tylko.


Domowe bułki wbrew pozorom, nie są wcale takie trudne do zrobienia jak się może wydawać, za to w smaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych rzeczy. Polecam mój przepis :)



Ciasto drożdżowe:
½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania)
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.

Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.


Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by lekko przestygły.

Bułki na kebab lekko nacinamy z wierzchu, a następnie przecinamy wewnątrz, tak by spód pozostał nie przecięty. Do burgerów bułkę przecinamy na pół.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Domowe pieczywo i bułki

10 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. spadłaś mi z nieba!!! często robię burgery, więc jak znalazł będą buły!!! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne przepis na pewno się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. :)Wyglądają smakowicie przy najbliższej okazji upiekę z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No mi tez z tym przepisem to trafiłaś, będzie jak znalazł, jak się zabiorę za pitę, albo kebaba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Te bułki wyglądają cudownie! Jadłam wczoraj burger wołowy road american restaurant i własnie szukam przepisu żeby zrobić sama tak dobre burgery w domu! Myślę, że te bułki nadadzą się idealnie! Do tego wołowy burgrer, sałata, pomidor, oczywiście nie może zabraknąć bekonu! Już czuję ten smak! :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly