środa, 26 lutego 2014

Błyskawiczny lany chrust


Lany chrust jest fajnym rozwiązaniem dla osób, które mają mało czasu na pieczenie oraz dla tych, którzy nie lubią się bawić w wykrawanie, czy ugniatanie ciasta. Ciasto w przygotowaniu jest bardzo szybkie, przypomina troszeczkę ciasto na naleśniki :)

Przepis na lany chrust znalazłam w Poradniku Domowym, jednak postanowiłam go trochę zmodyfikować. W oryginale nie było proszku do pieczenia i ciasto wychodziło strasznie płaskie. Poza tym chrust miał być wylewany lejkiem, co niezbyt dobrze mi wychodziło. Moim zdaniem łyżką jest dużo prościej, ale możecie wypróbować metodę z lejkiem.




Składniki:
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
¾ szklanki mleka
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
Olej lub tłuszcz do smażenia
Cukier puder do posypania

Jajka ubijamy (ręcznie lub mikserem) z cukrem waniliowym, następnie dodajemy mleko i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma grudek.
Na gorący tłuszcz powoli wylewamy ciasto łyżką, formując różne kształty. Chrust pieczemy obustronnie na złoty kolor. Gotowe chrusty wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub siatkę do frytek i pozostawiamy na chwilę, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie układamy ciastka na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bardzo Tłusty Czwartek 2014

Tłusty czwartek 2014

Karnawałowe smażenie

10 komentarzy:

  1. świetny pomysł, takiego chrustu nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, pierwsze słyszę, następnym razem machnę Twoje;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny pomysł i do tego świetnie się prezentują :) Takiego chrustu jeszcze nie robiłam :) Kradnę przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się Twoja wersja! Jakie fajne mają kształty! Można z nich powróżyć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale wesołe kształty:) bardzo ciekawią nas te chrusty. Wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda super! dużo ciekawiej niż zwykłe faworki :) w przyszłym roku z pewnością spróbuję:) gratuluję bloga!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lanych jeszcze nie robiłam. Przynajmniej nie trzeba wycinać, o wiele szybciej się robi takie chruściki. Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeżeli wykorzystałabyś lejek i powstałby jeden wielki chrust byłoby to amerykańskie funnel cake. Bardzo smaczne są takie chrusty z owocami i bitą śmietaną.

    OdpowiedzUsuń