Domowe bułki wbrew pozorom, nie są wcale takie trudne do zrobienia
jak się może wydawać, za to w smaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść
jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych
rzeczy. Polecam mój przepis :)
Ciasto drożdżowe:
½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania)
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.
Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.
Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by lekko przestygły.
Bułki na kebab lekko nacinamy z wierzchu, a następnie przecinamy wewnątrz, tak by spód pozostał nie przecięty. Do burgerów bułkę przecinamy na pół.
R E K L A M A | ||
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńspadłaś mi z nieba!!! często robię burgery, więc jak znalazł będą buły!!! ;D
OdpowiedzUsuńCiekawie wyglądają
OdpowiedzUsuńświetne przepis na pewno się przyda:)
OdpowiedzUsuń:)Wyglądają smakowicie przy najbliższej okazji upiekę z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńNo mi tez z tym przepisem to trafiłaś, będzie jak znalazł, jak się zabiorę za pitę, albo kebaba :)
OdpowiedzUsuńale świetne :D
OdpowiedzUsuńPyszne takie domowe bułeczki:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTe bułki wyglądają cudownie! Jadłam wczoraj burger wołowy road american restaurant i własnie szukam przepisu żeby zrobić sama tak dobre burgery w domu! Myślę, że te bułki nadadzą się idealnie! Do tego wołowy burgrer, sałata, pomidor, oczywiście nie może zabraknąć bekonu! Już czuję ten smak! :)
OdpowiedzUsuń