Ciasto lane to przysmak mojego dzieciństwa. Robiła je zawsze
moja babcia. Co prawda nie było wtedy patelni teflonowych, a ciasto smażyło się
na tzw. „blasze” z pieca węglowego, jakie kiedyś wszyscy mieli w kuchni. Smak
był nieco inny i oczywiście lepszy. W dzisiejszych czasach mało kto ma w domu
jeszcze taki piec, ale alternatywna wersja z patelnią całkiem dobrze się
sprawdza :) Prawdę mówiąc placuszki upiekłam, bo dostałam na nie smak i nie
miałam zamiaru dodawać ich na bloga, ale jak na nie popatrzałam, to doszłam do
wniosku, że kojarzą się nieco z jutrzejszymi Andrzejkami, więc co tam,
poszalejemy :)
piątek, 29 listopada 2013
środa, 27 listopada 2013
Kebab z kurczaka w wersji domowej
Domową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu i robić Fast Foody, które wcale nie są wcale takie „fast” (szybkie), gdyż upieczenie bułki i przygotowanie wszystkich składników zajmuje trochę czasu, ale ich jakość i smak są zupełnie inne niż tych kupowanych na mieście. Ja jakoś jestem szczególnie wybredna jeśli chodzi o te klocki :)
Domowy kebab możecie zrobić w dwojaki sposób: albo wszystkie składniki wpakować do bułki, albo upiec nieco mniejsze bułeczki i podać na talerzu z pozostałymi składnikami. Wybór zależy od Was.
PS. Podana porcja wystarcza na około 4 kebaby.
Dip czosnkowy i/ lub ziołowy
Dip czosnkowy, czy ziołowy doskonale sprawdza się jako
dodatek do kebabów, sharmy, pizzy, sałatek, frytek, czy chipsów. Jest prosty w
zrobieniu i można go dowolnie modyfikować, w zależności od tego jakie mamy
akurat składniki i czy chcemy mieć wersję normalną czy bardziej pikantną.
wtorek, 26 listopada 2013
Domowe bułeczki na kebab, burgery i nie tylko.
Domowe bułki wbrew pozorom, nie są wcale takie trudne do zrobienia
jak się może wydawać, za to w smaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść
jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych
rzeczy. Polecam mój przepis :)
poniedziałek, 25 listopada 2013
Szachownica – sernik siostry Anieli
PS. Z podanego przepisu wychodzi całkiem wielka blaszka
ciasta, zawsze można podzielić porcję na połowę, choć ja upiekłam z całości, a
ciasto znikło w zastraszająco szybkim tempie :)
piątek, 22 listopada 2013
Drożdżowa babka waniliowa z serkiem homo
Ciasta drożdżowe to jedna z tradycji mojego regionu, a ja mogę
je piec bez końca :) Uwielbiam świeżutkie ciasto drożdżowe, dlatego po
upieczeniu pierwszego dnia, konsumuje ze smakiem, ile zdołam pochłonąć :) Następnego
dnia jest również pyszne, ale jak dla mnie już mniej, chociaż wtedy zdrowsze :)
poniedziałek, 18 listopada 2013
Tort z ptasim mleczkiem
Ostatnio spodobało mi się robienie tortów na cieście innym niż biszkoptowe. Nie mówię, że biszkopty są złe, bo są pyszne, ale szukałam alternatywy. Ciasta, które przede wszystkim można zrobić łatwo, szybko i takiego, które utrzymywałoby długo świeżość. W tym miesiącu mój Teść obchodził 60 urodziny, dlatego musiałam mu zrobić torty i całą resztę cateringu. Czasu było mało, ale dzięki dobremu rozplanowaniu prac wszystko wyszło pomyślnie. Ciasto na torty upiekłam 2 dni przed urodzinami, dzień później je przełożyłam kremem, a około godziny przed samą imprezą robiłam dopiero dekorację. Oczywiście lepiej mieć na to trochę więcej czasu, bo im go mniej, tym gorzej dekoracja wychodzi – nerwówka robi swoje. No, ale ważne, że tort wyszedł dobry w smaku. Co prawda nie dałam do niego żadnych owoców, bo zależało mi na tym, by tort podzielić na bardzo cienkie kawałki, by goście mogli spróbować jeszcze innych rzeczy.
Polecam wszystkim, którzy nie lubią maślanych, tłustych i ciężkich kremów.
PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę.
piątek, 15 listopada 2013
Racuszki z kwaśnego mleka siostry Anastazji
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, a z kwaśnym mlekiem jeszcze nie robiłam, więc postanowiłam wypróbować przepis siostry Anastazji. Racuszki wyszły mięciutkie i pyszne. Polecam ten przepis na smaczny i niedrogi (studencki) obiad, śniadanie lub kolaję, a do tego szybki w przygotowaniu :)
czwartek, 14 listopada 2013
Sałatka warstwowa z selerem ze słoja
Znalazłam na półce w spiżarni słój selera, więc postanowiłam zrobić z niego jakaś fajną sałatkę, tylko nie bardzo wiedziałam, jak temat ugryźć. Inspiracji szukałam w książce siostry Anastazji i tak powstała sałatka z kilkoma moimi modyfikacjami. Szczerze mówiąc sałatka w zrobieniu jest bardzo prosta, szybka, a co najważniejsze smaczna. Polecam na co dzień i od święta :)
środa, 13 listopada 2013
Śląski chlebek pszenno – żytni
Domowy chlebek jest fajną alternatywą do tych kupowanych w
sklepie. Mieszanka dwóch mąk powoduje, że jest on sycący i po prostu pyszny.
Dodatkowym atutem jest to, że w takim chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy
i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania pieczywa. Więc jeśli
chcecie spróbować domowego pieczywa polecam.
środa, 6 listopada 2013
Super prosta i szybka babka z kefirem
Ten przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w
końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam
wyjść nieco inny smak, wszystko zależy od tego jakie dodamy bakalie i dżem. Bez
bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem
tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i
lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie
polecam gorąco, bo jest przepyszna :)
PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem
pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu.
wtorek, 5 listopada 2013
Rybno – mięsne klopsiki w zalewie octowej
Szukałam pomysłu na jakąś fajną przystawkę ze śledziem,
przekopałam zeszyt babci mojego męża i znalazłam! :) Trzeba przyznać przepis
stary i sprawdzony. Klopsiki wyszły rewelacyjne, dlatego jeśli planujecie zrobić
je na większą imprezę, proponuje podwoić porcję :) Ja tak zrobiłam, a ciągle
się zastanawiam, czy nie będzie mało. Oczywiście jeśli zostanie, też będzie
dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :)