wtorek, 26 lutego 2013

Piernikowy Jabłecznik z krainy Kubusia Puchatka


Przepis na piernikowy jabłecznik znalazłam w zeszycie z przepisami mojej Teściowej. Jak się okazało, nie robiła go od wieków, więc postanowiłam spróbować i miałam dość duże zaskoczenie. Nie jest to taki typowy piernik, w którym byłoby mnóstwo przypraw, ale miód w połączeniu z jabłkami i cynamonem tworzą pyszny smaczek. Po prostu poezja! Jest to jeden z moich ulubionych jabłeczników, który Wam gorąco polecam :)

sobota, 23 lutego 2013

Dzienny jadłospis z 23 lutego z przepisami


Moje prawie góralskie menu :)

Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :)

piątek, 22 lutego 2013

Niebiański jabłecznik w piance


Niebiański jabłecznik powstał pewnego dnia, gdy miałam ochotę na jabłecznik. Lubię modyfikować, a pewne smaki czasem chodzą za mną miesiącami. Przepis na jabłecznik jest mojej produkcji, a powstał dość spontanicznie. Byliśmy kiedyś u kolegi mojego męża, który jest zawodowym kucharzem i cukiernikiem. Piecze i gotuje wspaniałe rzeczy, niestety nie chce się dzielić przepisami. Ów kolega poczęstował nas podobnym jabłecznikiem. Zasmakował mi do tego stopnia, że próbowałam na tym spotkaniu odgadnąć składniki przepisu. Nie wiem czy odgadłam je w stu procentach, ale kolega miał dziwne zaskoczenie na twarzy, gdy spytałam, czy zrobił to, tak i tak, i czy dodał takich to, a takich składników. W każdym razie mój jabłecznik zniknął bardzo szybo ze stołu, więc myślę, że wszystkim smakował :)
Pozdrawiam i zachęcam do pieczenia jabłeczników :)

Gdy widzę kwaśnice to kwicze! czyli Kwaśnica według przepisu Golec uOrkiestra!


Przepis na taką kwaśnicę znalazła ileś lat temu moja Teściowa w jednej z gazet. Jego autorką jest mama braci Golec i podobno to najlepsza kwaśnica na świecie :))) Razem z braćmi Golec stała się też popularna kwaśnica, o której śpiewają w piosence „Słodycze” :)) Dla całej rodziny Golec wielkie dzięki za stworzenie i rozsławienie tak pysznej i rozgrzewającej kwaśnicy :)))

wtorek, 19 lutego 2013

Wegetariańskie kolorowe kanapki


 Na pewno eureki to ja tutaj nie odkryłam, ale są to moje ulubione kanapki, jakie robiła dla mnie niegdyś moja babcia, a ja się ich nigdy nie umiałam najeść :)

Drobiowe roladki z żurawiną i serem gouda


Drobiowe roladki są specjałem mojej Teściowej. Robimy je bardzo często, gdyż są fajnym i dość szybkim pomysłem na obiad. Jeśli nie chcecie pół niedzieli przesiedzieć przy garach, możecie zrobić takie roladki w sobotę i w niedziele tylko je podgrzać. Nie tracą smaku. Są mięciutkie i pyszne :)

Roladki drobiowe można podawać z kluskami, ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą etc.

Tort Walentynkowo – półrocznicowy, biszkoptowo – princepolkowy, z truskawkami i bitą śmietanką.


Tort zrobiłam dla mojego wspaniałego Męża z okazji 6 miesiąca po ślubie :) Aż strach pomyśleć jak szybko czas leci :))))
Tort można zrobić na kilka sposobów. Jeśli macie mniej czasu, możecie zrobić np. dwie warstwy biszkoptu lub dwie warstwy Prnice polo. Truskawki też możecie śmiało zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami :) W każdym razie tort jest bardzo smaczny i polecam jego zrobienie :)

poniedziałek, 18 lutego 2013

Austriackie kruche ciasteczka z marmoladą lub dżemem w wersji Walentynkowej lub Świątecznej (Sandwich Cookies)


Austriackie kruche ciasteczka z marmoladą w oryginale robione są przy pomocy dwóch foremek, obu okrągłych, karbowanych, ale jedna posiada karbowany otworek, który tworzy kształt kwiatuszka. Ja zrobiłam ciasteczka w nieco innym kształcie, serduszka z gwiazdą w środku. Po prostu stwierdziłam, że będzie to ładnie wyglądać i dawać taki Walentynkowo – Świąteczny klimacik :)
Ciasteczka nie są trudne w zrobieniu, za to pyszne w smaku :)

piątek, 15 lutego 2013

Tajska zupa z Winiary


Do Tajskiej zupy byłam trochę sceptycznie nastawiona, a niepotrzebnie. Smakuje pysznie! Zamieniłam kurczak na indyka, ale różnica mięsa nie zmienia smaku tej przepysznej zupy :)

Węgierska Walentynkowa podróż


Walentynkowa zupa prosto z Węgier, gdzie co prawda nigdy nie byłam, ale dzięki smakowi Węgierskiej zupy gulaszowej z Winiary, mogłam się tam przenieść na kilka chwil, zakosztować smaku soczystych pomidorów, wykwintnej papryki, ostrej cebuli i kawałków pysznego mięska :)
Moja wersja Węgierskiej zupy gulaszowej posiada dość dużo mięska, gdyż była zrobiona dla mojego kochanego Męża, który jest Mięsożercą numer 1 w rodzinie :)

Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :)


Pierwsza zupa cebulowa jaką w życiu zrobiłam i muszę przyznać, że wyszła świetnie :) Zaskoczył nas jej bogaty smak i aromat, który tworzy połączenie wszystkich składników. Mąż jest nią zachwycony, co mnie bardzo zaskoczyło, bo generalnie preferuje dania mięsne. Dobrze mieć taką alternatywę, zwłaszcza na postny czas, kiedy nie je się mięsa :)
Polecam więc wypróbowanie Francuskiej zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :)


wtorek, 12 lutego 2013

Klasyczny hot - dog


Hot dog, czyli jeden z najszybszych Fast – foodów, jakie można przyrządzić w domu :)

Barszcz Ukraiński, Może niezbyt piękny, ale za to o bogatym wnętrzu :)))


Barszcz ukraiński jest bardzo rozgrzewającą zupą zawierającą wiele witamin i cennych składników. Idealna na zimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :)

czwartek, 7 lutego 2013

Róże karnawałowe z marmoladą różaną


Tak mnie natchnęło żeby zrobić coś innego niż tradycyjnie chrust i pączki :) Z wycinaniem róż jest trochę zabawy, ale za to dają niesamowity efekt :)

środa, 6 lutego 2013

Tłusty Czwartek w Smakowym Raju :)


Kochani, jak wiecie jutro Tłusty Czwartek i masa słodkości przed nami :) Jeśli chcecie coś upiec, a nie bardzo macie jeszcze pomysł, co by to miało być, oto kilka moich propozycji :)

Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę.

wtorek, 5 lutego 2013

Pierogi z nadzieniem ziemniaczanym, gotowane i pieczone


Pierogi, temat rzeka. Przyrządzam je na różne sposoby: z ziemniakami, kaszą, ryżem, mięsem i czym tylko się da :)  Pierwsze pierogi w życiu jadłam w dzieciństwie u mojej sąsiadki, Pani Małgosi. Do dziś pamiętam ich smak. Właśnie ona robiła je takie ugotowane i podpieczone, jak poniżej. Mój przepis oczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów w 100%, ale ich smak jest bardzo podobny :)

Ryż na gęsto z bakaliami, jabłkiem i cynamonem


Ostatnio miałam smak na coś z bakaliami. Trochę znudziły mnie kanapki, więc sięgnęłam po ryż, który uwielbiam. Zwłaszcza na gęsto :) zresztą w każdej formie mi smakuje :) A oto co ostatnio wymyśliłam :)

Oponki, krążki, pączki serowe


Jedne z pierwszych przepisów na oponki jakie robiłam :) Mam go już od ponad 15 lat :) Prawdopodobnie pochodzi od mojej babci, ale tego nie jestem pewna. W każdym razie oponki wychodzą pyszne i robi się je bardzo szybko. Polecam :)

poniedziałek, 4 lutego 2013

Dzienny jadłospis z 2 lutego z przepisami


Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :)

Znowu bezmięsnie, ale za to pysznie :)

Kompot dyniowy z goździkami i cynamonem


Kolejne sposób na to, co można zrobić z dyni :) Kompot z dyni można robić na różne sposoby, ale sposób mojej teściowej jest moim zdaniem jednym z najlepszych :)

Kosteczki dyni z kompotu to mój przysmak, są słodziutkie, a jednocześnie cynamonowo – goździkowe :)

Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem


Jeden z przysmaków mojego dzieciństwa. Pamiętam, że kiedyś jadałam taką zapiekankę bardzo często, aż później nie mogłam na nią patrzeć :) Może wtedy jeszcze jedna kwestia dała się we znaki, mianowicie to, że kiedyś dodawałam do tej zapiekanki więcej masła i robiłam ją w nieco inny sposób, więc i smak był inny. Tą jak najbardziej wszystkim polecam, zwłaszcza tym, którzy lubią obiad na słodko i bezmięsnie :)

Super szybkie pączki angielskie o małej zawartości cukru


Najszybsze pączki, jakie w życiu robiłam, a do tego pyszne :) Nie wymagają formowania, ugniatania, ani żadnej innej czynności :) Co najlepsze smakują rewelacyjnie, a w sumie nie zawierają wyszukanych składników i dużej ilości cukru :))
Polecam :)

piątek, 1 lutego 2013

Dzienny jadłospis z niedzieli 27.stycznia z przepisami


Przegląd mojego niedzielnego menu :)

Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :)

Bringoli, spatzle, nudle, czyli danie z makaronem własnej produkcji na sposób prowansalski :)


Bringoli we Włoszech, spatzle (szpecle) w Niemczech, u nas po prostu nudle :) Czyli szybkie coś z niczego, ale za to dobre :)

Surówka z kapusty pekińskiej


Surówka, źródło witamin i wyśmienity dodatek do mięska, ale nie tylko :)

Niebo, czyli biszkoptowe ciasto z złotym kokosem i kremem budyniowym


Jedno z moich ulubionych ciast :) W ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :)
Gorąco polecam :)