Drobiowe roladki są specjałem mojej Teściowej. Robimy je bardzo często, gdyż są fajnym i dość szybkim pomysłem na obiad. Jeśli nie chcecie pół niedzieli przesiedzieć przy garach, możecie zrobić takie roladki w sobotę i w niedziele tylko je podgrzać. Nie tracą smaku. Są mięciutkie i pyszne :)
Roladki drobiowe można podawać z kluskami, ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą etc.
Składniki:
Podwójny filet z kurczaka
Ok. 100g żurawiny
Kilka plasterków żółtego sera np. goudy
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
3 – 5 łyżek oleju do smażenia
Dodatkowo:
Bawełniane nici do zawinięcia roladek
Sos:
Wywar z roladek
1 łyżka mąki
½ szklanki zimnej wody
Filet z kurczaka kroimy na kilka mniejszych filecików, po czym oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie na środek każdego filecika kładziemy nieduży plasterek sera i żurawinę. Na koniec rolujemy i owijamy bawełnianą nitką, by roladka się nie rozpadła.
Do rondla lub patelni z pokrywą, wlewamy olej i gdy będzie ciepły wkładamy roladki i podsmażamy z każdej ze stron. Na koniec podlewamy je około ½ szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 30 minut, co pewien czas przewracając roladki, by nie przywarły do garnka.
Po upieczeniu roladek zlewamy z nich wywar do osobnego garnuszka i robimy sos. Jeśli wywaru jest mało, chwilę przed zlaniem dolewamy niewielką ilość wody.
Wywar doprowadzamy do wrzenia. Osobno rozrabiamy w zimnej wodzie mąkę i wlewamy do gotującego się wywaru. Stale mieszamy. Gdy zewrze, sos jest gotowy. Można go wtedy doprawić solą i pieprzem do smaku.
R E K L A M A | ||
pysznie wyglądają:) bardzo smakowity przepis:)
OdpowiedzUsuńhej, poproszę o dodanie banerka do akcji z afrodyzjakami
OdpowiedzUsuńKamilko, dziękuję - dodane :)
UsuńUwielbiam faszerowany drób :) A ta żurawinka brzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńOMG! Idealne połączenie, a do tego mam i żurawinkę i serek :D ale będzie obiadek dobry :) JESTEM ZAINSPIROWANA!
OdpowiedzUsuń