piątek, 30 listopada 2012

Waniliowo – migdałowa Panna Cotta z kaszy manny skąpana w malinowym sosie


Nieco inny sposób na ten cudowny deser :) tak to za mną chodziło od dłuższego czasu, aż wczoraj dałam upust emocjom, zaczęłam mieszać i mieszać i wyszedł piękny deserek :) w takiej postaci raczej nie znajdziecie go w żadnej książce, bo sama nie wiem skąd mi się w głowie pomysł na Panna Cotta z migdałami i w dodatku z kaszy manny wziął :) polecam wypróbowanie :)
Ta porcja wystarcza spokojnie dla 3-4 osób, a malinki można zastąpić innymi owocami, sosami lub przecierami :)

czwartek, 29 listopada 2012

Dietetyczny łosoś na sposób azjatycki


Danie trochę wyciągnięte z rękawa, bo wparowałam do kuchni i zaczęłam mieszać. Trzeba przyznać, że dobre wyszło, aż zaskoczyłam sama siebie :)
Jako tako nie dodałam żadnych przypraw, ale to połączenie składników wystarczyło by stworzyć fajne danie. I kolejny dowód na to, jak łosoś potrafi być smaczny :)


wtorek, 27 listopada 2012

Rozgrzewający łosoś skąpany pod puszystą ziołową pierzynką :)


Opowiem Wam o moim nowym powodzie do mruczenia i nie tylko :) chodziłam, myślałam i w końcu coś z tego wyszło, tym czymś był łosoś w wersji z ziołami, a wszystko skąpane w ziołowo- śmietankowej delikatnej pierzynce i zapieczone w piekarniku. Wczoraj wieczór zrobiłam go jako kolację dla mojej rodziny, ale wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że trzeba kupić kolejną porcję łososia i przyrządzić go znowu. Wyszedł naprawdę pyszny. Trzeba przyznać, że porcja dla 4 osób idealna, a ten aromat w domu podczas pieczenia - bajka :)

Łososia pod ziołową pierzynką można podawać z ziemniakami, ryżem, wszelkiego rodzaju kaszami, jak również z pieczywem :)

poniedziałek, 26 listopada 2012

Kaszanka lub bułczanka, czyli na śląski: krupniok i żymlok, w asyście pysznych dodatków: ogórka kiszonego, papryki i cebuli.


Tak szczerze powiedziawszy to nie jestem entuzjastką tego typu dań, ale muszę przyznać, że jest całkiem dobre, a nawet powiem, że pyszne. Pierwszy raz jadłam i przyrządzałam tak krupnioki i żymloki u mojej teściowej i powiem szczerze, że jak na razie nie znam na nie lepszego sposobu :)

Danie to można zrobić na dwa sposoby, letni i zimowy. Latem przy użyciu grilla, a zimą piekarnika :) Oba dobre!

Owocowe wspomnienie lata, czyli koktajl z mrożonych porzeczek, truskawek i świeżych bananów


Ostatnimi czasy zawsze do robienia koktajli używam mleka, może dlatego że zawsze jest w lodówce i nie ma po nim rewolucji w brzuszku :)

Kotlet z piersi kurczaka z dipem ziołowo-czosnkowym


Taki troszeczkę inny sposób na kotleciki. Co prawda też panierowany, ale trzeba przyznać, że w smaku całkiem inny. Zresztą spróbujcie sami, to się przekonacie :)

Jajecznica z pomidorami, cebuliją, kiełbaską i szczypiorem :)


Gdy za oknem szaro, buro i ponuro, fajnie jest zacząć dzień od czegoś kolorowego i optymistycznego, np. od kolorowej jajecznicy :)

Sałatka z jarzynkami i fetą na szybko


Czasem dobrze zastąpić ziemniaki na coś mniej tradycyjnego, a jakże pysznego i zdrowego jak sałatka :)

piątek, 23 listopada 2012

Zupa pieczarkowa z chrupiącymi grzankami


Zupa pieczarkowa, to jedna z moich ulubionych zup. W moim domu rodzinnym robiliśmy ją zawsze na Boże Narodzenie (ale nie tylko). Nie wiem w zasadzie skąd wzięła się u nas taka tradycja, w każdym razie, jak dla mnie pieczarkowa jest the best! Polecam więc :)

Carrot pancakes, czyli marchewkowe placuszki dla Igusi :)


Do zrobienia marchewkowych pancakes zainspirowała mnie koleżanka Iga, która obecnie studiuje, w Krakowie, a jak wiadomo studenci potrzebują czegoś na szybko :) Jeśli chodzi o smak marchewki, to podobnie jak w cieście marchewkowym, jest on praktycznie niewyczuwalny, ale za to mamy placuszki z witaminą A :)

Manna z syropem mniszkowym, cynamonem, morelami i orzechami włoskimi na gęsto.


Śniadanie mistrzów, czyli kasza manna. Wszyscy pewnie dobrze znają i przywołuje one wspomnienie dzieciństwa :) W każdym razie fajny pomysł na śniadanie, deser, czy inną przekąskę. Pychota :)

środa, 21 listopada 2012

Dzienny jadłospis z 20 listopada z przepisami :)


Przepisy na Kieszonki schabowe ze szpinakiem i Curry wurszt dostępne są po kilknięciu w nazwę :) Zobaczcie, może i Was do czegoś zainspirują :)

Curry wurszt-, czyli kiełbaski na sposób niemiecki, z keczupem i Curry :)


Ekspresowy sposób na zjedzenie kiełbaski, o nieco innym niż zwykle smaku, który nadaje keczup połączony z przyprawą Curry. Pierwszy raz jadłam Curry wurszt w Niemczech, gdzie jest on podawany z frytkami, a można go kupić w ulicznych budkach z hot dogami. W oryginale podaje się go z parówką, ale ja zastąpiłam je kiełbasą śląską. Polecam wypróbowanie przepisu :)

Kotlet z wodorostem, czyli kieszonki schabowe faszerowane serem gouda i szpinakiem, w towarzystwie „tajnego składnika” :)


Schabowe faszerowane szpinakiem wymyśliłam pewnego dnia, gdy okazało się, że zrobimy kotlety na obiad, a jako że nie lubię jeść zawsze takich samych schaboszczaków, poszukałam w głowie alternatywy i tak się to zakończyło :) Polecam szpinakożercą i nie tylko :)

wtorek, 20 listopada 2012

Dzienny jadłospis z 19 listopada wraz z przepisami


Owoce, soki i zielone herbaty, to jest to czego potrzebuję w głównej mierze do życia :)

Przepisy na obiad i deser dostępne są po kliknięciu w ich nazwę :)

Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietruszki


Przepis na Boeuf Strogonow, mam od mojej mamy, która robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go na placku ziemniaczanym. Oczywiście jeśli ktoś woli, może go podać z chlebem, makaronem, kaszą czy ryżem. Ja polecam wypróbowanie w oryginale, czyli na placku :)

Na początek przyrządzamy Strogonowa, gdyż jego można potem podgrzać, a z plackami jest już gorzej.

piątek, 16 listopada 2012

Carrot Cake, Ciasto marchewkowe - marchwiak, a na Śląsku- marchwiok


Ciasto marchewkowe, to jedno z tych ciast, które długo utrzymują świeżość. Konsystencja ciasta przypomina piernik. A najlepsze jest to, że marchewka stanowi pewnego rodzaju tajny składnik, gdyż praktycznie ciężko ją wyczuć. W każdym razie pycha! Gorąco polecam :)

czwartek, 15 listopada 2012

Lamingtony, czyli ciasteczka - kosteczki rumowe, skąpane w wiórze orzecha kokosowego


Lamingtony, czyli kosteczki rumowo- kokosowe są specjałem kuchni australijskiej. W każdym razie są pyszne i dość łatwe w przyrządzeniu. Przepis mam od mojej teściowej, u której często je razem robimy. Polecam :)

środa, 14 listopada 2012

Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :)


Tradycyjny śląski obiad składa się z rolady, klusek i modrej kapusty. Taki sam obiad jest tradycją w Berlinie, a wzięło się to stąd, że dawno temu wielu ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i wprowadziło nasz zwyczaj obiadowy :)

poniedziałek, 12 listopada 2012

Brownies, czyli tort czekoladowy pięknej Magdaleny, z orzechami i migdałami, bez mąki


Przepis na czekoladowy Brownies dostałam od mojej najlepszej przyjaciółki Magdy, która upiekła go kiedyś na swoje urodziny. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba wtedy jadłyśmy go z lodami. W każdym razie był pyszny!

W oryginalnym przepisie Magdy wykorzystuje się wyłącznie mielone migdały, ale ja puściłam wodze fantazji i upiekłam go z mieszanki mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych (wszystkiego mniej więcej było po 1/3). Polecam wypróbowanie przepisu, szczególnie czokoholikom, ale nie tylko :)


czwartek, 8 listopada 2012

Naleśniki z musem jabłkowym (Apfelmusem), babci Elfrydy


Babcia Elfryda to świętej pamięci babcia mojego męża. Miała ona swój sposób na naleśniki, których niestety ja nie jadałam, ale mąż mi o nich opowiadał i postanowiłam zrobić takowe. Myślę, że są zbliżone do oryginału, tylko pewnie nie w stu procentach. W każdym razie są pyszne :)

środa, 7 listopada 2012

Sałatka z białej kapusty i buraczków do słoiczka, na każdą porę roku


Sałatka z białej kapusty i buraczków nie jest droga w wykonaniu, za to w smaku pyszna, a co najważniejsze można ją zrobić o każdej porze roku, bo buraczki i kapusta dostępne są w sklepach zawsze. Do tego jest zdrowa i można ją długo przechowywać. No, a poza tym zawsze dobrze mieć coś zmagazynowanego na czarną godzinę, kiedy przydałaby się jakaś sałatka, czy surówka do obiadu, a nie ma czasu, czy pomysłu na coś. Polecam :)

Amoniaczki – legendarne kruche ciasteczka na każdą okazję :)


Amoniaczki to legendarne ciasteczka z mojej młodości. Legendarne, nie dlatego że je wtedy lubiłam, a dlatego że cały czas o nich słyszałam od babć, cioć i innych znajomych osób. Miałam nawet na nie przepis, ale nigdzie nie mogłam kupić amoniaku. Po prostu w sklepach nie było. Przy pierwszej okazji, gdy zobaczyłam amoniak w sklepie, od razu go kupiłam i wypróbowałam. Teraz moje wnioski są następujące: amoniak, nie pachnie zbyt przyjemnie, a wręcz śmierdzi, ale konsystencja ciasteczek i ich chrupkość jest zupełnie inna niż po proszku do pieczenia, czy po sodzie. Ciasteczka są pyszne :)

 I jeszcze jedna mała uwaga, jak ciasteczka się pieką to uważajcie przy otwieraniu piekarnika, bo amoniak nieźle daje po oczach.

wtorek, 6 listopada 2012

Kolorowa sałatka z brokułem w asyście innych jarzynek :)


Sałatkę z brokułem robię już od dość dawna, bo jakoś mam wielki sentyment do tego warzywa i bardzo mi smakuje :) a zawsze jak widzę brokuł to sobie myślę, że ma kształt idealnego (jak dla mnie) bukietu ślubnego :) i gdy przyszła pora wyboru bukietu, to z kształtem nie było problemu – był jak brokuł, tyle że z róż i białych eustomów :)

poniedziałek, 5 listopada 2012

Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne


Do zrobienia zupy z dyni zainspirowała mnie moja koleżanka z czasów studiów, również Ola. Umieściła ona już dość dawno temu zdjęcie zupy z dyni na facebooku. Muszę przyznać wyglądała bardzo apetycznie i stwierdziłam, że też muszę spróbować ją zrobić. No i udało się :) Szczerze mówiąc zupa dyniowa trochę mnie zaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni słyszeć nie chcą :)