środa, 7 listopada 2012

Sałatka z białej kapusty i buraczków do słoiczka, na każdą porę roku


Sałatka z białej kapusty i buraczków nie jest droga w wykonaniu, za to w smaku pyszna, a co najważniejsze można ją zrobić o każdej porze roku, bo buraczki i kapusta dostępne są w sklepach zawsze. Do tego jest zdrowa i można ją długo przechowywać. No, a poza tym zawsze dobrze mieć coś zmagazynowanego na czarną godzinę, kiedy przydałaby się jakaś sałatka, czy surówka do obiadu, a nie ma czasu, czy pomysłu na coś. Polecam :)


Składniki:
2kg białej kapusty
2kg buraków

Zalewa:

1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 ½ łyżki soli
Około 10 ziarenek ziela angielskiego

Białą kapustę szatkujemy, po czym gotujemy w niewielkiej ilości wody, około 10 minut od zawrzenia. Następnie średniej wielkości buraczki myjemy i gotujemy około 20 minut od zawrzenia, po czym pozostawiamy do ostygnięcia. Letnie buraczki obieramy ze skórki, a następnie trzemy na grubych oczkach tarki. Buraczki mieszamy z kapustą. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy razem w garnku, po czym łączymy z mieszanką kapuściano- buraczaną i pozostawiamy na godzinę. Następnie nakładamy sałatkę do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy (zagotowujemy), około 10 minuty od zawrzenia.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarz:

  1. Moja ciocia Zosia taką robi, ja bardzo lubię, chociaż moja Hurma i Czereda sarka, że z octem...

    OdpowiedzUsuń