Opowiem Wam o moim nowym powodzie do mruczenia i nie tylko :) chodziłam, myślałam i w końcu coś z tego wyszło, tym czymś był łosoś w wersji z ziołami, a wszystko skąpane w ziołowo- śmietankowej delikatnej pierzynce i zapieczone w piekarniku. Wczoraj wieczór zrobiłam go jako kolację dla mojej rodziny, ale wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że trzeba kupić kolejną porcję łososia i przyrządzić go znowu. Wyszedł naprawdę pyszny. Trzeba przyznać, że porcja dla 4 osób idealna, a ten aromat w domu podczas pieczenia - bajka :)
Łososia pod ziołową pierzynką można podawać z ziemniakami, ryżem, wszelkiego rodzaju kaszami, jak również z pieczywem :)
Składniki:
500g surowego łososia
250ml śmietanki kremówki (30%)
2 jajka
1 łyżeczka mąki pszennej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
1 łyżeczka natki świeżej pietruszki
1 łyżeczka natki świeżego koperku
Umyty filet z łososia porcjujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Śmietanę i jajka umieszczamy w wysokim naczyniu, po czym dodajemy przeciśnięty lub bardzo drobno pokrojony czosnek, poszatkowaną natkę pietruszki, koperek i resztę przypraw. Całość miksujemy około 2 minuty mikserem na najwyższych obrotach, po czym wylewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywając całego łososia.
Łososia pod ziołową pierzynką pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku około 30 minut, po tym czasie jest gotowy do konsumpcji :)
R E K L A M A | ||
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz